Obeležena krsna slava Novog Sada

VIDEO K9: Danas je u Gradskoj kući obeležena krsna slava Grada Novog Sada – Đurđic. Svečani obred služio je patrijarh srpski Porfirije, koji je zajedno s gradnočalnikom Milošem Vučevićem poželeo srećnu slavu svim Novosađanima.

0
50

Đurđic, krsna slava Grada Novog Sada svečano je obeležena danas u Gradskoj kući.

Slavski obred je služio patrijarh srpski Porfirije, koji je govorio o Svetom Georgiju, zaštitniku Novog Sada, koji, kako je naglasio i danas može ljudima da služi kao uzor za dobrog hrišćanina na čije vrline svi vernici treba da se ugledaju.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, istakao je da je danas slava svih Novosađana koji jesu jedna velika porodica, te da nikada ne treba potcenjivati snagu duhovnosti.

Đurđic je praznik posvećen prenosu moštiju Svetog Georgija iz Nikomidije (današnji Izmir) u Lidu Palestinsku i obnovi hrama u gde je je položeno njegovo telo.

Ovaj svetac se u našem narodu slavi dva puta godišnje, kao Đurđic 16. novembra i 6. maja, kao Đurđevdan, kada se obeležava dan njegove smrti.

Na ikonama se najčešće predstavlja na konju, kako ubija aždaju, dok se na ikonama za praznik Đurđic prikazuje bez konja, u stojećem stavu, sa kopljem ili mačem u ruci.

Dani od Đurđica do Svetog Mrate (24. novembra) nazivaju se Mratinci ili Vučji dani jer je sveti Mrata zaštitnik vukova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.