Obeležena godišnjica zločina u Dobrovoljačkoj

U Miljevićima u Istočnom Sarajevu danas je odata počast pripadnicima Jugoslovenske narodne armije (JNA), koji su u maju 1992. godine stradali u koloni u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Istovremeno, u federalnom delu Sarajeva pripadnici paravojnih jedinica "Zelenih beretki" i borci tzv. Armije RBIH su obeležili 3. maj.

0
619

U Istočnom Sarajevu je najpe položeno cveće i služen parastos za žrtve uz prisustvo predstavnika vlasti Republike Srpske, Boračke organizacije Republike Srpske i nekolicine članova porodica žrtava.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, kazao je da su ove godine odlučili da obeležavanje stradanja pripadanika JNA bude samo u Miljevicima zbog nekorektnog odnosa vlasti u Sarajevu, koja već godinama ne dozvoljava da se postavi spomen-obeležje sa imenima stradalih na mestu stradanja u bivšoj Dobrovoljačkoj.

“Mi danas obeležavamo značajan datum u istoriji stradnja srpskog naroda, a to je 25 godina od stradanja pripadnika JNA u bivšoj Dobrovaljačkoj ulici 2. i 3. maja 1992. godine od muslimanskih paravojnih formacija”, rekao je Savanović.

Podsetio je je jedina legitimna i legalna oružana sila koja je branila ustav nekadašnje zajedničke države bila JNA.

“Možete zamisliti kolika je ta mržnja kada su u samom napadu od strane paravojnih muslimanskih formacija stradali, osim Srba, i pripadnici drugih nacija. Na tom mestu su poginuli i muslimani i Hrvati i Albanci. To govori o tome da je taj narod (muslimani) zahvaljujući toj državi postao konstitutivan od 1945. godine, ali su za tu njihovu konstitutivnost žrtvu dali Srbi. A i pored toga, videli ste ranije kolika je to netrpeljivost i mržnja prema pripadnicima srpskog naroda”, rekao je Savanović.

Napomenuo je da ovo ne znači odustajanje od odavanja počasti u bivšoj Dobrovaljačkoj ulici.

“Jednostavno nismo želeli da se i dalje trpe poniženja jer nam se ne dozvoljava da na pravi način, u duhu tradicije srpskog naroda, odamo počast stradalima. Prošle godine je cveće koje smo ostavili u bivšoj Dobrovoljačkoj završilo u kanti za smeće”, rekao je Savanović.

Milomir Savčić, predsjednik BORS-a, je rekao da ovaj događaj za Boračku organizaciju znači podsećanje na najtragičniji zločin nad srpskim narodom u prošlom ratu.

“Možete videti kako se to i danas, nakon 25 godina, prikazuje u jednom delu BiH. Neverovatno je da se tako odnosi prema ljudima koji su imali jedan najuzvišeniji cilj, a to je odbrana ustava i integriteta jedne države. Uvek imamo dve ili više istina a danas, i pored želje da obeležimo ovaj datum na način kako to srpski običaji i tradicija nalažu, nismo u mogućnosti da to uradimo”, rekaoje Savčić.

Bogdana Tomović, majka ubijenog pripadnika JNA Zdravka Tomovića je, nakon izlaska iz Hrama Svetog velikomučenika Georgija gde je održan parastos, dala potresnu izjavu novinarima kazavši da su je dan pre obavestili da ne može otići u Dobrovoljačku na mesto gde joj je sin ubijen.

“Došla sam u crkvu jer je ovo parastos za moga sina i njegove poginule drugove. Ja ne moram dolaziti ovde, imam svoju crkvu i detetov grob. Ja sam želela da odem na mesto gde je moj sin poginuo i da tu položim cveće. Ovo je velika bol za mene, moje dete nije protivzakonito bilo tu, bio je u svom rodnom gradu, u svom Sarajevu. Deco draga, Sarajevo je i naš grad”, kazala je Tomovićeva u suzama, pišu banjalučke Nezavisne novine, a prenosi RTS.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.