Obeležena godišnjica atomskog napada na Nagasaki

Japan je danas obeležio 82. godišnjicu nuklearnog napada američke vojske na Nagasaki čiji gradonačelnik Tomihisa Taue je upozorio da raste bojazan od novog atomskog napada.

0
378

“Jak osećaj strepnje širi se svetom da bi u ne tako dalekoj budućnosti ovo oružje moglo ponovo da bude upotrebljeno”, rekao je Taue na komemoraciji u Parku mira.

Ceremonija, kojoj je prisustvovalo više hiljada ljudi, počela je minutom ćutanja tačno u 11.02 po lokalnom vremenu kada se napad dogodio, nakon čega se začulo zvono mira.

“Nuklearna pretnja neće prestati sve dok zemlje budu tvrdile da je nuklearno oružje ključno za njihovu nacionalnu bezbednost”, rekao je Taue, prenosi AP.

On je apelovao na nuklearne sile da napuste takvo oružje i kritikovao japansku vladu zbog toga što ne učestvuje u globalnim nastojanjima da se nuklearno oružje zabrani.

Odsustvo Japana iz diplomatskih pregovora o sporazumu UN o zabrani nuklearnog oružja je, kako je rekao, neshvatljivo za one koji žive u gradovima koji su pretrpeli atomsko bombardovanje.

Japan je jedina zemlja koja je pretrpela dva atomska napada. U napadu na Nagasaki poginulo je 70.000 ljudi, a tri dana ranije, 6. avgusta 1945. godine američki napad na Hirošimu odneo je 140.000 života. (Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.