Obeležena deveta godišnjica pada vojnog helikoptera u Surčinu

Deveta godišnjica pada helikoptera Mi-17 Vojske Srbije (VS), u kojem je poginulo sedam ljudi, obeležena je danas na mestu nesreće u Surčinu paljenjem sveća i polaganjem cveća.

0
12

Penzionisani pripadnici 890. mešovite helikopterske eskadrile Ratnog vazduhoplovstva VS odali su počast članovima posade majoru Omeru Mehiću, kapetanu Milovanu Đukariću, zastavnicima Nebojši Draiću i Ivanu Miladinoviću, medicinarima iz Novog Pazara Dževadu Ljajiću i Miroslavu Veselinoviću i bebi iz tog grada, koju su tog dana prevozili na lečenje u Beograd.

Transportni helikopter Mi-17 srušio se 13. marta 2015. godine u širem rejonu aerodroma “Nikola Tesla” u Surčinu, na povratku iz Raške odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara.

U javnosti se vodila rasprava zbog čega je helikopter, uprkos složenim meteorološkim uslovima i gustoj magli, pokušao sletanje na civilni a ne na vojni aerodrom u Batajnici, ili heliodrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici, kao i ko je odlučio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo.

Više javno tužilaštvo u Beogradu, petnaest meseci nakon pada, saopštilo je da neće biti pokrenut krivični postupak protiv osoba koje su učestvovale u pripremi i izvršenju zadatka.

Kako je Tužilaštvo tada navelo, Komisija za osnovno ispitivanje udesa i Komisija za ispitivanje vanrednog događaja nisu utvrdile da je to delo izvedeno iz nehata, ili sa umišljajem.

U predistražnom postupku ustanovljeno je i da je u lancu komandovanja bilo propusta, ali da oni nemaju krivično-pravnu težinu, već eventualno disciplinsku.

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.