Obeležena 75. godišnjica Novosadske racije

VIDEO K9: Danas je obeležena 75. godišnjica žrtava racije, ispred spomenika ''Porodica'' na novosadskom keju. Položeni su venci povodom događaja kada su okupacione snage u Drugom svetskom ratu u Novom Sadu i drugim mestima u Vojvodini bacile pod led Dunava više hiljada ljudi.

0
575

Za tri dana, koliko je trajala racija u Novom Sadu, u vodama Dunava nestalo je preko 1.300 Novosađana.

Ni današnje hladno vreme nije sprečilo potomke žrtava da dođu na kej i pred ponovo zaleđenim Dunavom odaju počast svojim precima.

Osim Jevreja i Srba, ubijani su i Romi, ali i pripadnici drugih etničkih zajednica.

“Današnji hladni zimski dan, snegom pokriven grad i zaleđeni Dunav slika su i prilika tragičnih dana od pre 75 godina. Danas smo svi ovde sabrani radi molitvenog pomena žrtvama Novosadske racije i podsećanja na pouke i poruke koje bi trebalo izvlačiti iz ove tužne godišnjice. Od kako se Racija obeležava u Novom Sadu, na ovom mestu svi koji se toga dana obraćaju prisutnima govore jedno te isto. Svako, naravno, svojim rečima. Sadržaj tih obraćanja najčešće potresnih i nadahnutih svodi se na tri osnovne teme. Na osudu zločina. Na nikada dovoljnim pohvalama žrtava i molitvu za pokoj njihovih duša. I najzad, na želju da se ovakvi događaji više ne ponove”, rekao je tom prilikom patrijarh srpski Irinej.

Današnji događaj okupio je verske i državne poglavare, a veoma je značajno to što su pomenu prisustvovali i predstavnici mađarske ambasade, Jevrejske opštine Novi Sad i Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske, kao i predstavnici potomaka žrtava Racije.

“Stoga je Adam stvoren sam da pouči da ko god pogubi jednu dušu, računa mu se kao da je pogubio čitav svet, a ko održi jednu dušu u životu, računa mu se kao da je održao čitav svet”, istakao je Isak Asiel, vrhovni rabin Srbije.

Veliki broj građana je došao na Kej kako bi odalo počast stradalima i podsetili javnost na stravičan zločin koji ne sme da se ponovi.

“Na današnji dan pre tačno 75 godina zločinačke fašističke horde marširale su ulicama našeg Novog Sada. Prljale su naš voljeni grad. I danas osećam i bes i gorčinu, jer nije sprečen užas koji je zauvek okovao Novi Sad, kao što ga svakog januara okivaju sneg i led i ova jeziva ledena tišina Dunava. Osećam tugu, nemerljivu i nezirecivu, zbog više hilljada pobijenih Novosađana, Srba, Jevreja, Roma među kojima je bilo mnogo dece, starih i nemoćnih lica”, naveo je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

 

“Sa istorijske distance od 75 godina, koliko je prošlo od Novosadske racije, rane na biću naroda zaceljujemo praštanjem, pomirenjem iskrenom posvećenošću da se zlo i bezumlje nikada ne ponove. Lečimo ih istinskim naporima da se sačuva mir. U ljudskoj i hrišćanskoj ljubavi smo se pomirili i oprostili jedni drugima, ali zaboraviti niti možemo, niti smemo”, kazao je Tomislav Nikolić, predsednik Srbije.

U okviru prigodnog programa obeležavanja godišnjice Novosadske racije nastupio je Hor Jevrejske opštine “Hašira”, Hor Saborne crkve “Sveti Georgije” i orkestar Garde Vojske Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.