Obeležena 24. godišnjica “Oluje”

VIDEO K9: U manastiru Krušedol sinoć je obeležena 24. godina od stradanja i proterivanja Srba iz Srpske Krajine u Hrvatskoj. U "Oluji" je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbeglice, proterano 250.000 Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

0
155

Pre 24 godine je u hrvatskoj vojno-policijskoj ofanzivi “Oluja” iz tadašnje Republike Srpske Krajine ubijeno više od 1850 Srba, a proterano oko 250 hiljada.

1995. postala je godina stradanja srpskog stanovništva koje je naseljavalo Baniju, Liku, Kordun i severnu Dalmaciju. U Krušedolu je sinoć održan centralni skup povodom Dana sećanja na stradale i prognane u ovom pogromu.

“Večeras vidite ponosan narod, narod koji zna da odbrani svoj rod, da čuva svoje ime, da čuva svoje prezime. Da se krsti u istoj crkvi u kojoj se krstio, da voli svoju zemlju i da se time diči na svakom mestu na zemaljskoj kugli. I nemojte da mislite da ne umemo da odgovorimo snažnije. Umeo, ali nećemo. Nećemo da odgovaramo snažnije, jer smo postali pametniji. Naučili smo šta je to što smo sve grešili, koliko smo grešili, šta je to što smo sve pogrešno napravili”, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

I dok Hrvatska tradicionalno, na današnji dan obeležava Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja u znak sećanja na ulazak svoje vojske u skoro napušteni Knin, u Srbiji su sinoć u Krušedolu oni koji su preživeli podsećali na stradanje i kolone izbeglica koje su danima ulazile u Srbiju i BiH. Jedna od njih je i Milica Jurić iz Like koja je 1995. imala samo devet godina.

“U Srbiju sam došla iz Donjeg Vaganca, ličkog sela u blizini Plitvičkih jezera. Bezbrižno detinjstvo prekinula je prva oluja u našoj porodici. 28. avgusta devedest i prve ubili su mi strica. Plač, strah, zabrinutost. Pitam zašto. Odgovorili su mi da stric više neće doći. Iste noći brat, sestra i ja sa babom i dedom krećemo na put”, ispričala je Milica.

Skupu u Krušedolu, pored najviših državnih i crkvenih zvaničnika, prisustvovali su i predsednik Republike Srpske, predstavnici Srba iz svih bivših jugoslovenskih republika, kao i predstavnici Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske.

Manifestacija pod nazivom “Oluja je pogrom” počela je u Krušedolu minutom ćutanja za sve stradale.

Parastos žrtvama služio je patrijarh srpski Irinej na platou ispred manastira, a okupljenima je pre obraćanja prikazan kratak dokumentarac o proterivanju Srba sa njihovih vekovnih ognjišta pre 24 godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.