Obeležena 175. godišnjica Majske skupštine

VIDEO K9: Nizom događaja juče je obeležena 175. godišnjica održavanja Majske skupštine. U zgradi Banovine su sinoć, na ovaj dan od pokrajinskog značaja, dodeljena pokrajinska priznanja u oblasti nauke i umetnosti.

0
37

Svečanom akademijom sinoć je u Pokrajinskoj vladi obeležena 175. godišnjica održavanja Majske skupštine, na kojoj je 15. maja 1848. godine u Sremskim Karlovcima proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.

Reč je o datumu koji se obeležava kao jedan od dva najznačajnija praznika Srba u Vojvodini.

Svečanosti poput ove, prema rečima predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, prilika su da se osvrnemo na burnu i slavnu prošlost, ali i da se kritički osvrnemo na vreme u kojem živimo i da se upitamo da li na pravi način čuvamo načela slobode, jednakosti i ravnopravnosti, za koja su se borili i izborili naši preci.

„S punim pravom možemo reći da Vojvodina danas jeste – a to će i ostati – mesto u kojem, u međusobnom skladu, razumevanju i uvažavanju, žive ravnopravni ljudi i ravnopravni srpski narod i nacionalne manjine. Vojvodina će uvek biti mesto u kojem je svaki nacionalni, kulturni ili bilo koji drugi identitet jednako važan, jednako poštovan i snažno negovan i u kojem svaki od njih dodaje svoju nijansu lepote njenom licu i doprinosi njenoj prepoznatljivosti. I lepoti lica i prepoznatljivosti Republike Srbije u celini. Danas govorimo o velikim uspesima ekonomije u našoj zemlji, o prepolovljenom broju nezaposlenih, posebno u Vojvodini, o razvoju naših institucija, o kulturnom stvaralaštvu visokih dometa, Vojvodini kao centru naučnog razvoja, o sportistima iz Vojvodine koji su slavu Srbije proneli širom sveta“, naglasio je Mirović i dodao da po prvi put u savremenoj istoriji ovaj dan obeležavamo zajedno sa Vladom Srbije, koja ga je uvrstila u važne nacionalne datume povodom kojih se okupljamo.

Majska skupština nije bila izolovani politički akt Srba prečana, kako su ih tada nazivali sunarodnici južno od Save, već deo velike nacionalne slagalice, koja je decenijama kasnije, krunisana i političkim nacionalnim ujedinjenjem, rekao je ovom prilikom ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković. Zato je, kako je naveo, godišnjica Majske skupštine ove godine uvrštena u državni program obeležavanja značajnih istorijskih događaja, čime je i formalno postala svesrpska nacionalna svetkovina.

„Ovakvim događajima ne gradimo samo kulturu sećanja, već učvršćujemo i osećaj odgovornosti prema kolektivnoj budućnosti. Vojvodina tada, sredinom 19. veka, nije bila, a ni danas nije samo srpska. Ono što su Srbi od Beča tražili tada – pravo na identitet, pravdu i jednakopravnost, i borili su se, ne samo za sebe već i za druge – jesu civilizacijske tvorevine koje u Vojvodini žive i danas. Vojvodina, kao autonomna pokrajina Srbije, jeste dom mnogim narodima, i svi oni u njoj imaju jednaka prava i šanse. Nacionalna i verska šarolikost Vojvodine je bila i ostala njeno bogatstvo, koje ćemo nastaviti da čuvamo, dopunjujemo i oplemenjujemo u decenijama i vekovima pred nama“, istakao je ministar Selaković.

Povodom 15. maja, dana od pokrajinskog značaja, Mirović je na Svečanoj akademiji uručio pokrajinska priznanja u oblasti nauke „Milutin Milanković“ i u oblasti umetnosti „Pavle Jovanović“ za 2022. godinu. Ovo visoko priznanje dobili su redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i član Srpske akademije nauka i umetnosti prof. dr Slobodan B. Marković i Galerija slika „Sava Šumanović“ u Šidu.

Svečanosti u zgradi Pokrajinske vlade su prisustvovali i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, potpredsednici Narodne skupštine Republike Srbije i Skupštine AP Vojvodine, izaslanica predsednika Republike Verica Lazić, potpredsednici i članovi Vlade Srbije, članovi Pokrajinske vlade, predsednik Matice srpske Dragan Stanić, predstavnici crkava i verskih zajednica, vojske, policije i drugi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.