Obeležen Svetski dan zaštite životne sredine

VIDEO K9: Svetski dan zaštite životne sredine obeležen je danas u Dunavskom parku prigodnom manifestacijom u kojoj su učestvovali učenici novosadskih osnovnih škola i gradonačelnik Milan Đurić sa saradnicima.

0
50

Danas obeležavamo Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, sa ciljem da se raznim aktivnostima i kampanjama skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

U Dunavskom parku su se tim povodom učenici osnovnih škola „Đura Daničić“ i „Đorđe Natošević“ takmičili u kvizu koji je organizovala Gradska uprava za zaštitu životne sredine zajedno sa JKP „Gradsko zelenilo“ i Zelenom stolicom.

Takođe su, kod saletle, izložene  fotografije osam novosadskih parkova, a tom prilikom je predstavljena i platforma „Digitalna promocija novosadskih parkova“, aplikacija koja pruža opšte informacije o gradskim parkovima, zaštićenim prirodnim dobrima i sadržajima kojima oni raspolažu.

U okviru ove aplikacije građani mogu da pristupe virtualnoj turi koja omogućava šetnju kroz novosadske parkove. U najstarijem, Dunavskom parku,  realizovana su dva značajna projekta – uređenje sistema odvoda atmosferskih i kanalizacionih voda, zalivnog sistema i revitalizacija jezera 2020, kao i uređenje pešačkih staza i platoa, ograde i mobilijara 2021. i 2022. godine.

Đurić se osvrnuo i na stanje ostalih parkova u našem gradu i zaštitu zelenila, uz opasku da Gradska uprava za zaštitu životne sredine strateški radi na ozelenjavanju kako bi došli do zajedničkog cilja i nove titule, a to je Zelena prestonica Evrope.

Gradonačelnik je dodao da je potpuno uređen Kamenički, a da je za Futoški park u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za uređenje i opremanje. Na Novom naselju je na površini od 35 000 m2, posle četrdeset godina u Novom Sadu podignut novi park, za šta je izdvojeno 55 miliona dinara.

Đurić je podsetio i na uređenje Sentandrejskog parka na preko 3 hektara koje je urađeno u saradnji sa NIS-om. Dodao je da je uz Bulevar cara Lazara kod SPENS-a planirana nova parkovska površina na 1,2 hektara, da je planirana izrada projektno-tehničke dokumentacije rekonstrukcije “Univerzitetskog parka“ površine 5,5 hektara, a u planu je i podizanje parka na Limanu 4, koji će se prostirati na oko 7.000 m2.

Novi Sad će, kao Evropski grad šuma, u septembru biti domaćin velike konferencije Evropskog institua za šume, što je takođe važan korak na putu ka tituli Zelene prestonice Evrope ka kojoj grad teži, zaključio je Đurić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.