Obeležen Svetski dan metrologije

VIDEO K9: Svetski dan metrologije, 20. maj, juče je obeležen u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

0
11

„Merimo danas za održivo sutra“ slogan je pod kojim je ove godine obeležen Svetski dan metrologije.

„Održivost, kao ovogodišnja centralna tema, izabrana je zbog njene važnosti za različite mogućnosti merenja koje su ključne za negovanje održive globalne ekonomije i životne sredine“, rekao je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Branko Markoski juče na skupu koim je na FTN-a obeležen ovaj datum.

Ukazujući na vitalan značaj preciznih merenja za procenu i upravljanje svim proizvodnim procesima i poboljšanje upravljanja životnom sredinom, sekretar Markoski je naveo da Međunarodna organizacija za zakonsku metrologiju (OIML) razvija međunarodne preporuke koje imaju za cilj usklađivanje i harmonizaciju zahteva širom sveta u mnogim oblastima.

Prisutne su pozdravili i prof. dr Milan Vidaković, prorektor za nauku i međunarodnu saradnju Fakulteta tehničkih nauka i prof. dr Radovan Pejanović, iz Fonda za nauku Republike Srbije.

Svetski dan metrologije, 20. maj, dan je kada se širom sveta obeležava godišnjica potpisivanja Metarske konvencije iz 1875. godine. Konvenciju, koju su potpisali predstavnici sedamnaest država, postavila je okvir za međunarodnu saradnju u metrologiji i njenu industrijsku, trgovinsku i društvenu primenu, u cilju unapređenja kvaliteta života i zaštite životne sredine na globalnom nivou. Srbija je pristupila Konvenciji 1878. godine.

Organizatori jučerašnjeg događaja su prof. dr Platon Sovilj, rukovodilac studijskog programa „Merenje i regulacija“ i Laboratorija za merno-informacione sisteme, KELM-DEET, FTN Novi Sad.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.