Obeležen Svetski dan hrane u OŠ Petefi Šandor

VIDEO K9: Manifestacijom „Značaj pravilne ishrane“ u Osnovnoj školi „Petefi Šandor“ obeležen je 16. oktobar, Svetski dan hrane. Ovu javnu manifestaciju, usmerenu na formiranje pozitivnih stavova u vezi sa pravilnim navikama u ishrani, organizovao je tim Savetovališta za mlade i Centar za promociju zdravlja novosadskog Doma zdravlja.

0
1196

Osnovna škola „Petefi Šandor“ domaćin je manifestacije pod nazivom „Značaj pravilne ishrane i fizičke aktivnosti kod mladih“, upriličene povodom Svetskog dana hrane.

O pravilnoj ishrani dece škole vode računa, smatraju u Savetovalištu za mlade Doma zdravlja Novi Sad, naročito u nižim razredima.

“I to sve zahvaljujući učiteljicama, zato što zaista vode računa o tome šta deca donose u školu i kako se hrane. Najvažniji od svega je doručak. To je najvažniji obrok u toku dana, a najčešće se dešava da se doručak, kao glavni obrok, izostavi”, rekla je Dragana Jelić, iz Savetovališta za mlade Doma zdravlja NS.

 

U OŠ Petefi Šandor se vodi računa o zdravoj ishrani, rekao je direktor ove ustanove, u čemu im pomažu i roditelji, za koje u školi imaju posebna predavanja o značaju pravilne ishrane dece.

“Dnevno pripremimo 165 ručkova, obroka i 550 užina i stalno se trudimo da učestvujemo u raznim projektima koji su vezani za zdravu ishranu jer je jako važno da deca znaju šta i kako da se hrane”, naveo je direktor OŠ Petefi Šandor Zoltan Arđelan.

U okviru ove manifestacije organizovan je javni čas posvećen pravilnoj ishrani, kviz takmičenje na ovu temu, antropometrijska merenja učenika i zaposlenih u školi, kao i individualno savetovanje đaka i zaposlenih o značaju pravilne ishrane.

Za mini-pijace sa sezonskim voćem i povrćem i zdravim zalogajima pobrinuli su se đaci ove škole i njihovi roditelji.

Na značaj pravilne ishrane i fizičkih aktivnosti mladih ukazali su i Udruženje roditelja dece obolele od dijabetesa „Plavo srce 021“, Medicinska škola 7. april, Ekonomska škola Svetozar Miletić, Plesno udruženje Groove, Poljoprivredna škola u Futogu, kao i Mačevalački klub Vojvodina, koji su podržali ovu manifestaciju.

 

Organizatori manifestacije povodom Svetskog dana hrane postigli su svoj cilj u OŠ Petefi Šandor – na najbolji način uspeli su da skrenu pažnju na pravilne životne navike, kao najbolju prevenciju masovnih bolesti koje su posledica nepravilne ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti, kao i na prevenciju nutritivnih poremećaja kod mladih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.