Obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

VIDEO K9: Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležen je i u Novom Sadu.

151

Dan dobrovoljnih davalaca krvi koji je ustanovila je Svetska zdravstvena organizacija 2004. godine i obeležava se na dan kada je rođen austrijski biolog i lekar Karl Landštajner koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. dobio i Nobelovu nagradu.

Širom sveta povodom obeležavanja ovog dana organizovane su razne manifestacije, a moto ovogodišnjeg Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi je ,,Bezbedna krv za sve”.

U Gradskoj kući u Novom Sadu je tim povodom održana svečanost na kojoj su dodeljene dagrade sugrađanima koji su ostvarili jubilarni broj davanja krvi.

Dobrovoljno davanje krvi je najpoznatiji vid označavanja humanosti, a krv mogu dati sve osobe starosti od 18 do 65 godina, ukoliko zadovoljavaju medicinske kriterijume. Prosečna odrasla osoba ima 70 ml krvi na kilogram telesne težine. Osoba od 70 kg ima oko 5 do 5,5 litara krvi. Može da se da trinaesti deo od ukupne količine ili do 450 ml krvi, a potreban razmak između dva davanja krvi je od 3 do 4 meseca.

Jedini medicinski propis nakon davanja krvi je da se popije dovoljno tečnosti. Ishrana i fizičke aktivnosti su uobičajene. Posle davanja krvi ne treba pušiti 2 sata, a sati ne treba raditi pored nezaštićenih opasnih aparata i mašina.

“Svako mora biti svestan da će nekom njemu bliskom ili njemu samom u nekom trenutku možda zatrebati krv, a to je osnovna misao koja dobrovoljne davaoce motiviše za taj humani čin.

Krv vredi koliko i život koji je njome spašen, a život znamo da nema cenu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.