Obeležen praznik hrvatske nacionalne manjine

VIDEO K9: Prigonom svečanošću sinoć je u Novom Sadu obeležen praznik hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, dan rođenja bana Josipa Jelačića. 

322

Izdvajanjem Dana hrvatske nacionalne manjine u Srbiji kao posebnog praznika, Pokrajinska vlada je poslala pozitivan signal hrvatskoj zajednici koja živi na prostoru Vojvodine, rekao je Gordan Bakota, ambasador Hrvatske u Srbiji na svečanosti.

“Proslava Bana Jelačića je za sve Hrvate simbol identiteta. Nama je sasvim jasno da je za sve narode, Evropske i Svetske, bitan identitet. Identitet kakav je za nas u Hrvatskoj rođenje Bana Jelačića govori spomenik u centru našeg glavnog grada, Zagrebu”, istakao je Bakota.

Ove godine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu otvoren je Lektorat za hrvatski jezik, a u toku su radovi na obnovi rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, koja će biti ustupljena hrvatskom nacionalnom veću, za šta je Republika Srbija izdvojila više od pola miliona evra.

Ovaj praznik je spona koja spaja hrvatski i srpski narod, istakao je ambasador Bakota.

“To govorim upravo iz razloga što zaista primećujem određene pomake koji su se zbili u proteklih godinu dana, upravo važnost odluke na davanju raspolaganja hrvatskoj zajednici upravo kuću Josipa Jelačića, to će zaista biti mesto povezivanja, ne samo hrvatske zajednice, ne samo svih građana Srbije nego već i jedna snažna i čvrsta spona između Republike Srbije i Republike Hrvatske”, kazao je Bakota.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je istakao da vlada na čijem je čelu izdvaja značajna sredstva za funkcionisanje Zavoda za kulturu vojvođanskih hrvata, kao i za kulturno stvaralaštvo i izdavaštvo na hrvatskom jeziku.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.