Obeležen Međunarodni dan OSI

VIDEO K9: Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen je u Novom Sadu priredbom u Kulturnoj stanici Eđšeg koju su izveli članovi organizacija koje okupljaju sugrađane sa invaliditetom i ustanova koje brinu o njima.

0
41

Folklornim nastupom “Sremske igre”, članovi Gradske organizacije gluvih i nagluvih osoba Novi Sad otvorili su priredbu održanu u KS Eđšeg upriličenu povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Potom je recital pod nazivom “Pesma o Novom Sadu” Zvonka Bogdana, Tatjana Radvanj izvela na na srpskom i znakovnom jeziku.

Cilj obeležavanja Svetskog dana osoba sa invaliditetom jeste da im se unapredi i omogući jednako uživanje ljudskih prava ravnopravno učešće u društvu, naglasio je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, u svom obraćanju na ovom skupu.

Ovaj dan je, kako je rekao, povod i da se javnosti skrene pažnja na probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju.

Đurić je naveo da Novi Sad izdvaja najveća novčana sredstva za rešavanja problema osoba sa invaliditetom te da je 2013. godine pri Gradskoj upravi za dečju i socijalnu i dečju zaštitu, formirao Kancelariju osoba sa invaliditetom. Biti pristupačnija zajednica donosi korist za sve njene članove, kazao je Đurić, a obaveza onih koji vode grad je da pokažu da svi građani jednaki i imaju iste šanse.

Na priredbi je nastupio i hor Udruženja za dečiju i cerebralnu paralizu, sa muzičkom numerom „Svi smo mi isti“. Prisutnima se obratila i Snežana Puača iz Udruženja „Multis“, iz Koordinacionog tela za OSI, koja je, u ime svih devet udruženja zahvalila Gradu Novom Sadu na kontinuiranoj i snažnoj podršci. Sekretarka Pokrajinske organizacije gluvih i nagluvih osoba Jadranka Raletić uručila je prigodan poklon gradonačelniku, u znak zahvalnosti za sve što Grad radi na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom, a program je završen nastupom benda „Rok apoteka“.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanja tog datuma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.