Obeležen Međunarodni dan dece sa ulice

VIDEO K9: Povodom obeležavanja Međunarodnog dana dece uključene u život i rad na ulici, Ekumenska humanitarna organizacija i Američki kutak organizovali su kreativno-edukativne radionice za decu koja žive ili rade na ulici. Tom prilikom mališani su kredama ispred Američkog kutka iscrtali i ispisali poruke namenjene Novosađanima i svojim vršnjacima.

870

Obeležavanjem ovog dana želimo da podignemo svest javnosti o postojanju i životu dece na ulici, ističu organizartori manifestacije i dodaju da ono što se želi postići jeste da ova deca postanu vidljivija i da društvena zajednica više pažnje obrati na njih.

“Ovo je moj prijatelj Borhan. Oni su ovde došli da crtaju i da obeležimo Dan dece sa ulice. Želimo da se čuje njihov glas i Američki kutak se trudi da tome doprinese i zato smo pozvali ljude iz Ekumenske humanitarne organizacije koji rade s njima. Pozvali smo ih ovde da zajedno iscrtamo poruke koje oni žele da prenesu Novosađanima ovde ispred Američkog kutka”, rekla je Milica Rašković, koordinatorka Američkog kutka.

U Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji ističu da je obeležavanje ovog dana veoma važno jer smo svedoci da su deca svakodnevno prisutna na novosadskim ulicama i
raskrsnicama. Dodaju i da se ovom akcijom želi ukazati na to da ulica nije dom.

“Živimo u jako velikom siromaštvu gde niski egzistencijalni uslovi teraju svaku porodicu, a ne samo dete, da se bavi određenom vrstom rada. Na ovaj način, danas će se, u saradnji sa volonterima Američkog kutka i našim terenskim saradnicima raditi jedna kreativno-edukativna radionica gde će se pokazati svaki kapacitet i svaki potencijal tog deteta, da ono i ide u školu i radi to što radi i živi u takvim uslovima”, navela je Tijana Vidović iz Ekumenske humanitarne organizacije.

Vidović objašnjava da je od 90 do 95 odsto dece na ulici romske populacije, ali da se taj procenat menja s obzirom na doba godine. Ona podseća i da je Ekumenska umanitarna organizacija uključena u život dece sa ulice i kroz terenski rad s njima, koji se realizuje još od 2009. godine.

“S decom imamo terene koji su ciljani i koji su opšti. To podrazumeva sam odlazak u naselja koja su romska ili obilazak terena koji su u centru, Sajmište, gde god deca rade. Radimo radionice sa decom i one mogu biti edukativnne, preventivne i kretaivne, a takođe ih povezujemo sa školskim sistemom, pomažemo njihovim roditeljima oko dokumentacije. Kada imamo, nosimo im hranu, stvari, školski probor. Trudimo se da decu uključimo u školski sistem”, kazao je Nemanja Vranešević, terenski radnik ove organizacije.

Međunarodni dan dece uključene u život i/ili rad na ulici, ustanovljen je 2011. godine od strane Konzorcijuma za decu. Osnovna poruka obeležavanja ovog dana jeste da deca uključena u život i rad na ulici, kao i sva ostala deca, imaju svoja prava i zaslužuju dostojanstven život.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.