Obeležen Dan zaštite prirode Srbije

VIDEO K9: U našoj zemlji danas se obeležava Dan zaštite prirode, koji je ustanovljen Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine. Tim povodom naši sugrađani, stariji i mlađi, danas organizovano obilaze obilaze parkove, Frušku goru i izletišta, kako bi podsetili javnost na značaj očivanja našeg prirodnog okruženja.

344

U Srbiji je 11. aprila 1949. godine prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra – spomenika prirode ,,Velika i Mala Ripaljka” u opštini Sokobanja.

“Okruženi smo prirodom, bez prirode ne možemo, što vrlo često zaboravljamo iz prirode dobijamo sve naše resurse i ekosistemske usluge dakle besplatne darove prirode i sasvim je logično da moramo težiti da prirodu takvu kakvu sad imamo, s obzirom na to šta nam sve nudi i očuvamo, što u današnjem dosta složenom svetu i spletu odnosa u našem društvu posebno nije uopšte lako”, rekao je Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Pokrajinski i Zavod za zaštitu prirode Srbije, prema njegovim rečima, svakodnevno zajednički deluju na tome da pomaci u zaštiti prirode budu vidljivi, pronalaze nove tehnike i metode da stvaraju nova partnerstva o zaštiti prirode, kako bi sve što rade podigli na još viši nivo.

“Svakako, ako gledate zakon o zaštiti prirode član 6 svako je subjekt prirode dakle svaki građanin, udruženje, bilo koji oblik udruživanja, ljudi iz bilo kog interesa jesu subjekti zaštite prirode. To moramo znati i sebi posvestiti da ne bi upravo slavili dane, a izgubili suštinu , što se upravo često dešava kada se slave dani. Naš odnos prema prirodi je daleko više od filozofije, a mnogi pokušavaju da ga svedu na to, to je određeni način života koji nam omogućava održivost”, naveo je Tucakov.

Posebno je to vidljivo u većim gradovima poput Novog Sada, gde građani javno izražavaju svoje nezadovoljstvo čim primete da su ugroženi prirodni resursi koji utiču na ljudsko zdravlje, primetio je Tucakov, koji savetuje da sugrađanima da na taj način žive svaki dan, kako bi održivost samog života bila zagarantovana.

“To nije lako, svi živimo užurbano, ali priroda je tu da nas podupre, ona ima vrlo veliku moć samoregeneracije. Šta god joj uradimo, ona ne vraća, nego pokušava da se obnovi. Zahvaljujući tome imamo ovako očuvanu prirodu, dakle na području Srbije još uvek imamo oko trećinu teritorije pod šumama, još uvek imamo oko sedam posto vrednih zaštićenih područja, vrednih zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta čak Evropskog značaja što sve ne bi bilo moguće da priroda samo trpi i trpi naše pritiske mi smo tu da joj pomognemo”, kazao je Tucakov.

On kao glavne probleme koji koče očuvanje prirode koja nas okružuje, izdvaja pre svega sistemsko nesprovođenje zakona i neadekvatnu upotrebu pesticida, posebno onih zabranjenih u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.