Obeležen dan zaštite od požara

VIDEO K9: Dan zaštite od požara u Novom Sadu je obeležen pokaznom vežbom vatrogasaca na Trgu slobode, Upravi za vanredne situacije predati su ključevi navalnog vatrogasnog vozila koje im je ustupio Grad Novi Sad.

141

Uprava za vanredne situacije je povodom Dana zaštite od požara, od grada Novog Sada dobila na korišćenje novo navalno vatrogasno za potrebe opremanja vatrogasno-spasilačke jedinice u Novom Sadu.

“Kao grad smo hteli da pomognemo našu vatrogasnu brigadu ovde, novosadsku, zajedno sa ministarstvom unutrašnjih poslova, sa sektorom za vanredne situacije smo definisali šta je to što je najpotrebnije. I ove godine je grad izdvojio 33 miliona dinara i kupio ovaj najmoderniji kamion, kako se zove navalno vatrogasno vozilo”, naveo je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Reč je, kako je saopšteno, o vozilu izrađenom prema posebnim zahtevima naručioca i bezbednosno tehničkim zahtevima koje je snabdeveno vatrogasnom i drugom opremom. Vatrogasno spasilačko vozilo za gašenje vodom i penom po konstrukciji i opremljenosti pripada grupi navalnih vatrogasnih vozila za gradske uslove.

“Naši vatrogasci u Novom Sadu su dobili ne samo najmodernije vozilo nego i kompletnu opremu koja je potrebna za one situacije što bi narod rekao – “Ne daj bože! Mi bi voleli da se ovo vozilo što manje koristi. A ako se koristi da bude u funkciji da pomogne našim vatrogascima da dođu što pre na lice mesta, da pomognu onima kojima je pomoć potrebna. Kao što smo videli i u ovoj pokaznoj vežbi, videli ste na tom prikazu koliko naizgled neka jednostavna operacija je suštinski komplikovana”, rekao je Vučević.

Prema rečima zamenika načelnika Sektora za vanredne situacije Bobana Stevanovića, u poslednje dve godine primljeno je u radni odnos 266 vatrogasaca-spasilaca, a do kraja godine, očekuje se da će ih biti primljeno još 214 koji će nakon sprovedene osnovne obuke postati deo sistema zaštite.

“Navešću nekoliko primera iz kojih se vidi da ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja sa kontinuiranim opremanjem i stvaranjem materijalno-tehničkih prepostavki i unaređenjem resursa pre svega kroz realizaciju kapitalnih projekata. Reći ću vam da se opremanje sporvodi kroz tri kapitalna projekta pri čemu je od projektovanih 105 u operativnu upotrebu u vatrogasno-spasilačkim jedinicama širom Republike Srbije uvedeno 45 vatrogasno-spasilačkih vozila ovakvog tipa”, kazao je Stevanović.

Na Trgu slobode održan je taktičko-tehnički zbor i prikazane su vežbe gradske vatrogasno-spasilačke jedinice.

7. novembar, Dan zaštite od požara, u Srbiji se obeležava od 1834. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.