Obeležen Dan Vojvodine

8

Na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, 25. novembra 1918. godine, doneta je odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Ovaj datum je pre dve godine Skupština Vojvodine proglasila danom pokrajine, jednim od najvažnijih događaja u njenoj istoriji. Ove godine je 25. novembar obeležen bez velikih okupljanja zbog epidemiološke situacije, a na spomen ploču na Trgu slobode vence su položili gradski čelnici, zajedno s predstavnicima Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. go 1921. i Bunjevačkog nacionalnog saveta.

U Velikoj narodnoj skupštini 1918, navodi Vučević, učestovale su i žene i to u trenutku kada one u evropskim zemljama nisu imale pravo glasa. U Bunjevačkom nacionalnom savetu ističu da se danas obeležava važan dan za Republiku Srbiju, koja je, kako je istaknuto, matična zemlja Bunjevaca.Bajić dodaje da Bunjevci i danas osećaju posledice Dekreta iz 1945. godine, kada su, kako kaže, potpuno asimilovani. U Udruženju potomaka ratnika 1912-1920 smatraju da ovaj datum treba se obeležava u čitavoj zemlji, jer se radi o jednom o najvažnijih događaja u novijoj srpskoj istoriji.

I dalje se u Vojvodini neguje i čuva politika različitosti, kaže Vučević. Prirodno je da različiti narodi, kulture i jezici postoje, zaključio je on i dodao da sve to pravi jedan kolorit koji vodi ka narodnom i državnom jedinstvu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.