Obeležen Dan SNP-a

VIDEO K9: Dan nakon Svetskog dana pozorište, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu obeležilo je 157. rođendan. Na sceni "Pera Dobrinović" održana je Svečana akademija na kojoj su dodeljene godišnje pohvale, nagrade i medalje.

501

28. marta 1861. godine su srpski pesnik Jovan Jovanović Zmaj i političar Stevan Branovački uputili poziv građanima da svojim prilozima pomognu otvaranje narodnog pozorišta, a iste godine osnovano je i Društvo za SNP, podsetio je dr Zoran Đerić, upravnik SNP-a, u besedi kojom je otvorio Svečanu akademiju.

“Taj dan mi proslavljamo svečano obilaskom pozorišta, postavljanjem na spomen obeležja cveća i venaca, ali isto tako dodelom priznanja. Najvažnija priznanja su medelje ,,Jovan Đorđević”, a zatim Godišnje nagrade i pohvale. Ove godine ta priznanja su dobili najznačajniji umetnici, kao što su Dejan Despić, akademik i kompozitor, Dušan Belić, direktor Muzičkog centra SNP-a i Narodno pozorište iz Beograda, ali i 16 naših zaposlenih je dobilo godišnje nagrade i 20 pohvala”, istakao je Đerić.

Medalje, nagrade i priznanja dodeljeni su uz prigodan umetničku program, a predstavljeni su i i mladi dramski umetnici i operski pevači ovog pozorišta. Srebrne medalje,,Jovan Đorđević” dodeljene su Vojvođanskom simfonijskom orkestru i Muzičkoj omladini Novog Sada.

“Moram da kažem da smo veoma ponosni na ovo priznanje jer dolazi od institucije sa izuzetnom tradicijom, a na naše zadovoljstvo, veliki broj umetnika je tokom 52 godine postojanja Muzičke omladine Novog Sada i SNP-a davao svoj doprinos našem radu. Da kažemo samo Imre Toplak, gospođa Vera Kovač-Vitkaj, a sa ponosom možemo da kažemo da su i dva upravnika SNP-a, Miloš Hadžić, kao prvi i Stevan Divljaković, kompozitor, dali značajan doprinos u radu naše ustanove”, naveo je Milan Radulović, sekretar MONS-a.

Svečanoj akademiji prisustvovao je veliki broj javnih ličnosti i ljubitelja scenske umetnosti.

U novu sezonu SNP ove godine je ušlo vrlo ambiciozno, sa većim brojem premijera, kako na dramskoj, tako i na operskoj i na baletskoj sceni.

Dan SNP pozorišta zaokružen je izvođenjima predstave ,,Laža i paralaža”, na sceni ,,Pera Đorđević” i praizvedbom komične opere Dejana Despića ,,Pop Ćira i pop Spira” u večernjim časovima na sceni Jovan Đorđević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.