Obeležen dan sećanja na žrtve Holokausta

VIDEO K9: Polaganjem venaca na spomenik žrtvama Holokausta na Jevrejskom groblju u Novom Sadu je obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.

0
24

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, danas je na Jevrejskom groblju u Novom Sadu odata počat Jevrejima stradalim tokom Drugog svetskog rata.

Nakon molitve na hebrejskom jeziku za žrtve fašističkog terora, Hor ”Hašira” izveo je ”Tužnu pesmu”, a zatim su vence na spomenik žrtvama Holokausta položili predsednik Jevrejske opštine i zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad podsetio je da jei  danas u našem društvu prisutno ispoljavanje antisemitizma pomenuvši grafit mržnje koji je juče osvanuo u Novom Sadu na Limanu I uperen protiv sociološkinje i antifašitskinje Marije Vasić, ispisan na fasadi zgrade u njenom komšiluku.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovila je 27. januara 2005. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija, u sećanje na dan kada su sovjetske trupe 1945. oslobodile najveći nacistički logor smrti Aušvic. Tokom Holokausta je, za vreme II svetskog rata, od 1939. do 1945. godine, ubijeno više od 6 miliona jevrejske dece, žena i muškaraca. Na prostoru nekadašnje Jugoslavije 1939. godne živelo je 82 hiljade Jevreja, od kojih je 67 hiljada stradalo u zločinama nemačkih okupatora, hrvatskih ustaša i mađarske fašističke žandarmerije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.