Obeležen Dan sećanja na stradale u “Oluji”

VIDEO K9: Dan sećanja na stradale u akciji Oluja obeležen je i na Banstolu, u u Crkvi Blage Marije.

0
12

Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji hrvatske vojske i policije “Oluja”, obeležen je danas i na Banstolu, u Crkvi Blage Marije koja je posvećena žrtvama ove zočinačke operacije.

Srpska pravoslavna eparhija Sremska prigodnim programom obeležila je ovaj dan i hramovnu slavu.

Od početka hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja”, u kojoj je poginulo i nestalo blizu 2.000 Srba, proterano najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine, prošlo je 28 godina. Prema podacima Veritasa, neidentifikovano je još oko 330 posmrtnih ostataka žrtava.

Naš narod je, kako je rekao, tada doživeo najveće etničko čišćenje na tlu posleratne Evrope i ovakvi događaji služe da se ti stravični događaji pamte i izvuku pouke kako se nikada nešto slično ne bi dogodilo. Sada je najvažniji zadatak sačuvati Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku, kazao je predsednik Saveza organizacija udruženja RVI i porodica poginulih Vojvodine.

Nakon arhijerejske liturgije položeni su venci i održan parastos za sve nevino postradale u akciji Oluja.  Programom obeležavanja osveštani su slavski darovi i priređena trpeza ljubavi za sve prisutne. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop sremski Vasilije, a hramovna slava Crkve Blage Marije uveličana je prigodnim kulturno-umetničkim programom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.