Obeležen Dan sećanja na deportaciju novosadskih Jevreja

VIDEO K9: Komemorativnim skupom u Sinagogi danas je obeležen Dan sećanja na deportaciju novosadskih Jevreja.

0
228

Komemorativnim skupom u novosadskoj Sinagogi obeležen je Dan sećanja na deportaciju novosadskih Jevreja, u znak sećanja na događaje iz aprila 1944. godine.

Pre svečanog polaganja polaganju venaca kod spomen-ploče na Sinagogi, izveden je prigodan program hora Jevrejske opštine ,, Hašira” i gudačkog kvarteta ,,Panon”.

Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel podsetio je okupljene da se bore protiv laži i zla, koje, kako je rekao, dolaze uvek obučene u najlepša odela, zavedu ljude i na kraju ih unište.

Predsednik Jevrejske opštine u Novom Sadu Mirko Adam je podsetio na tragični događaj kada je iz Sinagoge u logor smrti odvedeno oko 1600 žena, dece i starijih ljudi, samo zato što su bili Jevreji.

Gradonačelnik je u svom obraćanju izjavio da je ovo dan koji opominje da ljudsko zlo nikada više ne sme da piše crne stranice u istoriji Novog Sada, te da je obaveza svih nas da se sećamo i učinimo sve da da se takvo zlo nikada više ne ponovi.

Tokom Drugog svetskog rata, populacija od više hiljada novosadskih Jevreja skoro je iščezla tokom akcija sprovođenja u fašističke koncentracione logore i masovnih ubijanja.

Na kraju rata u Novom Sadu je bilo svega 20 Jevreja, a nekoliko meseci nakon kraja vratilo se još nekoliko stotina koji su rat proveli u izbeglištvu ili u logorima širom Evrope.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.