Obeležen dan rođenja bana Jelačića

VIDEO K9: U subotu je u Petrovaradinu u rodnoj kući bana Josipa Jelačića obeležen Dan Hrvatske nacionale manjine.

0
9

U subotu je u na Petrovaradinu svečano obeležen Dan rođenja bana Josipa Jelačića.

Čestitajući nacionalni praznik pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović tom prilikom je istakao da je očuvanje i negovanje identiteta hrvatske nacionalne manjine u svim njegovim segmentima, kao i svih drugih nacionalnih manjina koje žive u pokrajini, trajno vlade na čijem je čelu.

Mirović podsetio je i na to da je na predlog Pokrajinske vlade, 2018. godine Skupština Vojvodine ovaj dan utvrdila kao jedan od datuma koji se svečano obeležavaju u Vojvodini, kao i da je zahvaljujući podršci državnog vrha Republike Srbije, otkupljena rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu i predata na korišćenje hrvatskoj nacionalnoj manjini.

„Poštujući sopstveni identitet, Srbija istovremeno poštuje i pravo svih drugih naroda na njihov identitet i negovanje različitosti, rekla je na svečanosti ministarka kulture Maja Gojković.

Predsednica Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine Jasna Vojnić je podsetila da se ovaj praznik drugu godinu zaredom slavi u rodnoj kući bana Jelačića.

Ban Josip Jelačić rođen je u Petrovaradinu 16. oktobra 1801. godine, a Vojnić je navela da je cilj ovog okupljanja ne samo da proslava tog značajnog datuma već početka radova na uređenju njegove kuće.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.