Dan rečne flotile u Novom Sadu

VIDEO K9: Na Keju žrtava racije danas je obeležen Dan rečne flotile u Novom Sadu.

0
20

Ceremonija obeležavanje Dana Rečne flotile u Novom Sadu održana je danas na Keju žrtava racije.

Nakon obraćanja komandanta Rečne flotile kapetana bojnog broda Ljubiše Markovića, usledio je defile plovnih objekata, kao i isplovljenje BPN-30 „Kozara“.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada, Milan Đurić, je u ime Grada Novog Sada čestitao pripadnicima Rečne flotile njihov dan.

On je napomenuo da se na današnji dan svi prisećaju duge tradicije Rečne flotile i avgusta davne 1915. godine kada je otpočela istorija Rečne ratne flotile Vojske Kraljevine Srbije, kao i da je današnja flotila tehnički opremljena i osposobljena da izvršava sve zadatke vezane za odbranu i zaštitu prava na plovnim putevima, bezbednost plovidbe i spašavanje na rekama, kanalima i jezerima.

Đurić je dodao i da pripadnici rečne flotile nesebično pružaju pomoć stanovništvu, posebno kada dođe do prirodnih nepogoda.

Rečna flotila je specifična jedinica kopnene vojske Vojske Srbije sa ciljem osposobljavanja i uvežbavanja komande, potčinjenih jedinica i pripadnika flotile za izvršavanje zadataka iz sve tri misije Vojske Srbije, kontrole unutrašnjih plovnih puteva i obezbeđenja manevra jedinicama KoV.

Od 2008. godine, Vojska Srbije 6. avgust obeležava kao Dan Rečne flotile.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.