Obeležen Dan rečne flotile

VIDEO K9: Dan rečne flotile i Dan roda rečnih jedinica Vojske Srbije proslavljen je danas u Novom Sadu na brodu posebne namene "Kozara".

0
205

Dan rečne flotile i Dan rečnih jedinica Vojske Srbije obeležavaju se u znak sećanja na 6. avgust 1915. godine kada je na Savi kod beogradske Čukarice porinut prvi srpski ratni brod “Jadar”, čime je otpočela istorija srpske Rečne flotile.

Rečna flotila je taktička jedinica Kopnene vojske namenjena za izvođenje borbenih i neborbenih aktivnosti na vodi, samostalno i u sadejstvu sa drugim snagama odbrane Republike Srbije.

“Pripadnici rečne flotile su visoko obučeni, visoko motivisani i spremni i sposobni da izvrše svaki zadatak. Tehnika sa kojom raspolažu i na kojoj rade je gotovo stopostotno ispravna, a u toku je osim redovnog održavanja naše rečne flotile i modernizacija našeg naoružanja. Svaki deo Republike Srbije bez obzira da li je u pitanju vazduh, zemlja, voda mora i može i jeste apsolutno zaštićen”, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Komandant Rečne flotile kopnene vojske Andrija Andrić ovim povodom je rekao da su plovne, pontonirske, amfibijske i ronilačke jedinice osposobljene i opremljene da mogu da odgovore svim izazovima.

Čestitajući pripadnicima rečnih jedinica Vojske Srbije njihov dan, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je istakao da je Vojska Srbije temelj sigurnosti i bezbednosti svih građana Republike Srbije i da u prethodnih nekoliko godina, kroz proces modernizacije, doživljava svoju veliku obnovu.

“Svedoci smo da se vojska ubrzano modernizuje i da je zaista respektabilan faktor na ovim prostorima. Faktor, pre svega, očuvanja mira i sigurnosti za sve građane u Republici Srbiji, očuvanja te odbrambene funkcije Republike Srbije. Pokrajinska Vlada jeste partner sa Vladom Republike Srbije u rešavanju mnogih pitanja. Zajednički svakodnevno maltene radimo i sa komadnom rečne flotile i sa drugim jedinicama vojske Republike Srbije”, kazao je Milićević.

On je dodao i da je Pokrajinska vlada pre svega nekoliko meseci izašla u susret Rečnoj flotili i obezbedila sredstva za čišćenje ulaska u Dunavac kako bi brodovi nesmetano i pri niskom vodostaju mogli da isplove i obavljaju svoje zadatke.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.