Obeležen Dan MZ Belo Blato

VIDEO K9: Bogatim zabavno-sportskim programom proteklog vikenda obeležen je Dan Mesne zajednice Belo Blato.

0
4

Meštani Belog Blata obeležili su, tokom proteklog vikenda, Dan mesne zajednice. Priređen je raznovrstan program a subota je bila posvećena društvenim organizacijama i interesantnim sadržajima.

Udruženje amatera kulinara iz Belog Blata u dvorištu Dobrovoljnog vatrogasnog društva, od 13 časova, upriličilo je manifestaciju „Beloblatski ovčiji paprikaš“, na kojoj su posetioci mogli da degustiraju, ali i da kupe ovaj banatski specijalitet.

Ljubitelji etno rukotvorina mogli su da posete Goklerovu kuću, koja je jedan od simbola Belog Blata, i pogledaju izložbu etno rukotvorina članica Kluba žena Belo Blato. Članicama Kluba Žena predata je na korišćenje kuća Žigmonda Goklera, nekadašnjeg direktora tamošnje škole, koji je boravio u Belom Blatu nakon Prvog svetskog rata. Žigmond Gokler je za sobom je ostavio značajan trag u pedagoškom radu, ali i kao pokretač mnogih društvenih aktivnosti u ovom mestu. Nakon njegove smrti 1935. godine, kuću je koristila njegova ćerka, učiteljica Ilona. Opremljena u građanskom stilu s kraja 19. i početka 20. veka, kuća i dalje odiše duhom već pomalo zaboravljenog vremena. Ne previše raskošna, ali sa očuvanim nameštajem i pratećim elementima domaćinstva iz tog perioda, ona danas predstavlja pravu muzejsku vrednost.

Belo Blato jedinstveno je, između ostalog, i po etničkom šarenilu. Dominiraju slovački, mađarski, bugarski i srpski jezik. Obično većina stanovnika govori ili bar razume svaki od njih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.