Obeležen Dan Muzeja Vojvodine

Danas su u Muzeju Vojvodine u 12 sati, obeležena dva jubileja – 170. godina od formiranja Srpske narodne zbirke i 70. godina od osnivanja Vojvođanskog muzeja.

1106

Ovaj veliki jubilej je obeležen uvodnom besedom dr Drage Njegovana, v.d. direktora Muzeja Vojvodine i prof. dr Dejana Mikavice, predsednika UO Muzeja Vojvodine.

Zatim su promovisana dva značajna izdanja Muzeja Vojvodine:
– Knjiga SRPSKO SREDNjOVEKOVNO NOVČARSTVO IZ PERIODA KRALjEVINE, autora Dalibora Nedvideka, o kojoj je, osim autora, govorio prof. dr Siniša Mišić
– Časopis RAD MUZEJA VOJVODINE, koji je predstavila mr Lidija Mustedanagić, pomoćnica direktora.

Na kraju programa su dodeljene zahvalnice za uspešnu poslovnu saradnju tokom 2017. godine.

Takođe ova proslava je još jedna prilika da posetioci pogledaju izložbu „Blago iz košnice“, na kojoj su predstavljeni predmeti nasleđeni iz nekadašnjeg Muzeja Matice srpske, a koja se završava zaključno sa četvrtkom (26. oktobar) i kojom je obeležena ova značajna godina za Muzej Vojvodine.

 

Nastanak Muzeja Vojvodine

Nakon osnivanja Matice srpske u Pešti, u redovima rodoljubive srpske inteligencije, 1847. godine rodila se ideja o osnivanju Srpske narodne zbirke, ili Muzeuma „gde će se čuvati sve starine i znamenitosti“.

Želja osnivača bila je da Muzeum postane „ogledalo života našeg naroda u krajevima u kojima on živi“. Vođeno ovom idejom, srpsko građanstvo počelo je da poklanja Matici srpskoj predmete vezane za prošlost srpskog naroda.

Od tada su se u Matici permanentno prikupljali istorijski, etnološki, arheološki i umetnički predmeti od kojih su se vremenom stvorile bogate i značajne zbirke.

 

Posle decenija predanog rada, i nekoliko inicijativa od strane istaknutih kulturnih i javnih ličnosti, zbirka je napokon prerasla u Muzej Matice srpske, koji je svečano otvoren 9. jula 1933. godine.

U godinama nakon Drugog svetskog rata izdvajanjem dela materijala iz Muzeja Matice srpske 30. maja 1947. godine osnovan je Vojvođanski muzej.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.