Obeležen Dan Galerije Matice srpske

VIDEO K9: Dan Galerije Matice srpske obeležen je sinoć u prostorijama ove ustanove kulture. Čitava proslva Dana bila je u svetlu 170-ogodišnjice postojanja.

0
965

U godini u kojoj obeležava 170 godina trajanja, Galerija Matice srpske je pripremila bogat program kako bi ukazala na kontinuitet ideja i vrednosti postignutih ostvarenja u svom dosadašnjem radu.

Osim toga, upravnica se osvrnula i adaptaciju zgrade koja je trajala poslednjih nekoliko godina, kako bi, kako je istakla, Galerija postala moderan evropski muzej.

“Radili smo na tome celih 10 godina, deo po deo, sprat po sprat, ali smo ove godine to nekako zaokružili radovima na fasadi i sada imam zaista sve preduslove da započnemo jednu novu stranicu istorije ove kuće. To smo pokazali programima ove kuće ove godine koji su raznovrsni i različiti – od izložbe o intimizmu, preko Save Šumanovića do evo ovih trenutnih izložbi Dimitrija Avramovića i Arsenija Teodorovića. Mi negujemo međunarodnu saradnju, mi se trudimo da razvijamo partnerstva sa drugim evropskim nacionalnim galerijama i što je najvažnije dajmeo akcenat na edukaciju dece”, rekla je Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije.

U okviru proslave Dana otvorena je i izložba Arsenije Teodorović i srpska crkva u Budimu. Izložba, koju je svečano otvorila predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, rezultat je petogodišnjeg projekta realizovanog u saradnji Galerije Matice srpske, Muzeja Srpske pravoslavne eparhije budimske u Sentandreji i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Petrovaradina.

“Time što ulažemo u neke institutcije i što se trudimo očuvamo od ruba vremena i od izazova koje donosi savremeno doba, otvara neke nove prostore za kulturno stvaralaštvo, očuvamo tradiciju, iz koje je sve poteklo, a to je važno i zbog očuvanja postojanja našeg naroda, kulturnog identitet “, rekla je Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine. 

 

Značaj Galerije Matice srpske prevazilazi lokalni okvir i ne može da se svede samo na Grad Novi Sad.

 

Ona ima značaj za ceo srpski narod, ali je svakako novosadska s obzirom na to da joj je sedište veoma dugo u našem gradu, te zbog toga i jeste dobitnica Oktobarske nagrade za ovu godinu.

“Ja sam ponosna večeras ne samo što sam tu ne samo kao predsednica Narodne Skupštine, već i kao Novosađanka i što Novi Sad ovim pokazuje da je zaista zaslužio titulu EPK 2021”, navela je Gojković. 

Obeležavanje jubileja počelo je 1. juna predstavljanjem obnovljene fasade zgrade Galerije, nastavilo se sadržajnom izložbenom i programskom delatnošću kao i svečanošću u Tekelijanumu u Budimpešti, koja je održana 14. oktobra.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.