Obeležen Dan Biblioteke Matice srpske

VIDEO K9: Svečanom akademijom Biblioteka Matice srpske je danas proslavila svoj dan. Tom prilikom je obeležen i završetak radova na obnavljanju atrijuma i kataloga, a dodeljena je i nagrada i zahvalnica Biblioteke.

0
3238

Biblioteka Matice srpske obeležava 28. april, u znak sećanja na 1864. godinu, kada je parobrodom “Napredak”, Matica srpska preseljena iz Pešte u Novi Sad.
.

“Ovaj dan je veoma značajan zbog toga što predstavlja jedan od kontinuiteta u savremenoj srpskoj istoriji, a to je 180 godina trajanja Biblioteke Matice srpske. Mi, na žalost zbog tragičnih istorijskih događaja, imamo priliku da se suočimo sa trenucima diskontinuiteta u kulturi. Ali, ovaj veliki dan jeste nešto zog čega treba da budemo radosni i čemu treba da se duboko poklonimo”, rekao je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

Ministar je istakao da je Biblioteka Matice srpske u svom dugom trajanju radila prosvetiteljski posao za srpski narod rasut na prostoru Balkanskog poluostrva, kao i na očuvanju njegove kulture i identiteta. Knjiga je, prema njegovim rečima, najveće duhovno, etičko i estetsko utočište savremenog čoveka, a Ministarstvo će sa svoje strane raditi na unapređenju i negovanju kulture čitanja u našoj zemlji.

“Pre 180 godina u zgradi Tekelijanuma u Pešti otvorena je za javnost Biblioteka Matice srpske. Saglasno tome, imamo priliku da vidimo malu izložbu posvećenu radu i ravoju Biblioteke Matice srpske u tih 180 godina”, naveo je Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske.

,,Zlatna knjiga” Biblioteke Matice srpske ove godine dodeljena je srpskom kompozitoru Svetislavu Božiću, dopisnom članu SANU, profesoru univerziteta i autoru poetske ozvučene bibliografije. Ovu nagradu Biblioteka Matice dodeljuje za doprinos razvoju bibliotekarstva i bibliografskog rada.

“Zahvaljujem na ovako visokom priznanju koje ima nesamerive dubine u odnosu na sve nagrade koje sam do sada dobio. Dodeljuje se u Matici srpskoj koja je jedina teritorija kojoj se ništa ne može osporiti. Može joj se dodati, ali njoj to čak nije potrebno, koliko je ispunjena vekovima pameću, dobrim delima, rodoljubljem, koliko je vitalna, koliko je savremena i koliko divno drži i našu arhaičnost i vidi našu budućnost”, kazao je Božić.

Zahvalnicu Biblioteke Matice srpske dobila je Mara Todorović, dugogodišnja bibliotekarka savetnica ove ustanove, koja je doprinela njenom unapređenju i modernizaciji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.