Obeležen Dan Arhiva Vojvodine

VIDEO K9: Dan Arhiva Vojvodine je obeležen predstavljanjem projekta digitalizacije matičnih knjiga Vojvodine i slikom koju je Arhiv dobio na poklon od Sofije Francuski-Levi.

617

Dan arhiva Vojvodine i Međunarodni dan arhiva je obeležen prigodnom ceremonijom darivanja.

U pitanju je vredna slika koju je Arhiv Vojvodine dobio na poklon od porodice Francuski.

“Dobili smo na dar od jedne novosadske porodice, izuzetno vrednu sliku počivšeg vladike Irineja Ćirića, koja je stara preko sto godina. To je porodična slika Svetog Petra i Pavla, koje je ta familija u Novom Sadu imala kao porodičnu slavu”, rekao je Branimir Andrić, direktor Arhiva Vojvodine.

U okviru programa obeležavanja predstavljen je i projekat digitalizacije Zbirke matičnih knjiga Vojvodine. U pitanju je dragocen fond, jer na taj način se olakšava porodicama koje žele da saznaju nešto o svojim precima.

“To je fond, odnosno zbirka, svih konfesionalnih matičnih knjiga iz kraja 19. veka do tridesetih godina 20. veka, na teritoriji Vojvodine i još nekih krupnih mesta koje se danas nalaze u Hrvatskoj, Mađarskoj u Rumuniji”, naveo je Andrić.

Arhiv Vojvodine je 2013. godine odlukom Vlade Republike Srbije stekao status ustanove kulture od nacionalnog značaja.

Dan arhiva obeleževa se u svetu od 2008. godine i to je prilika kada arhivi u svetu javnost upoznaju sa svojom stručnom, kulturnom, naučnom, upravnom i uslužnom delatnošću, kao i sa vrednim istorijskim izvorima o kojima se staraju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.