Obeležen Dan 1. brigade kopnene vojske

VIDEO K9: Svoj dan, 9. novembar, Prva brigada Kopnene vojske obeležila je u kasarni Jugovićevo, između ostalog i svečanim defileom jedinica i dodelom nagrada i pohvala.

0
773

 Čast da kao prvi srpski vojnik uđe u oslobođeni Novi Sad 9. novembra 1918. pripala je majoru Vojislavu Bugarskom, komandantu konjičkog eskadrona Dunavske divizije, podsećaju u 1. brigadi Kopnene vojske, koja baštini tekovine jedinica koje su se od tog datuma i kasnije kroz istoriju borile za slobodu Novosađana.

 

“Vojničkom svečanošću koja je iza nas, završili smo praktično, obeležavanje 9. novembra i ušliu stotu godišnjicu završetka I svetskog rata, kada ćemo, praktično već od sutrašnjeg dana različitim aktivnostima početi obeležavanje 9. novembra 2018. godine, kada ćemo se setiti da smo posle 100 godina i posle Velikog rata izvojevali slobodu”, rekao je Želјko Petrović, brigadni general.

Vojnicima i oficirima Prve brigade Kopnene vojske praznik su čestitali visoki vojni zvaničnici, koji su potom sa gostima prisustvovali svečanom defileu jedinica, dodeli nagrada i pohvala zaslužnim oficirima, vojnicima, vojnim službenicima i civilima, dočeku i ispaćaju zastave, a potom obišli taktičko-tehnički zbor.

Svečanost u kasarni Jugovićevo svojim prisustvom uveličali su predstavnici gradske i pokrajinske vlasti, institucija i verskih zajednica.

“Zadovoljstvo je videti opremljenost i spremnost Vojske Srbije da očuva mir i stabilnost Republike Srbije i svih njenih građana. Verujem da će Vlada Republike Srbije u saradnji sa svim nivoima vlasti nastaviti da oprema u materijalno-tehničkom smislu Vojsku Srbije onako kako to čini u nekoliko prethodnih godina i verujem da će se i popravljanje materijalnog statusa svih pripadnika vojske odraziti na jedan veoma pozitivan način”, naveo je Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade.

Kao potomci smo zahvalni našim precima koji su nam doneli slobodu, rekao gradonačelnik Novog Sada čestitajući 1. brigadi Kopnene vojske.

 

“MI smo ponosni na činjenicu da je u Novom Sadu sedište, da tako kaže, 1. brigade Kopnene vojske koja čuva tradiciju od slavne oslobodilačke vojske koju je predvodio major Bugarski, eskadrona Dunavske divizije, koji je doneo oslobođenje Novog Sada pre 99 godina i zato Novo Sad i Novosađani zajedno sa 1. brigadom obeležavaju 9. novembar kao Dan oslobođenja”, izjavio je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Njihova današnja vrednost je sposobnost da brane svoju zemlju, navode u 1. brigadi Kopnene vojske, što su u protekloj godini dokazali kroz brojne međunarodne i nacionalne vežbe i angažovanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.