Obeležen 9. maj

VIDEO K9: Brojnim prigodnim manifestacijama i paradama, Dan pobede nad fašizmom, 9. maj, obeležen je u svetu i u našoj zemlji. U Novom Sadu položeni su venci na spomen obeležja, u pomen žrtava palim u Drugom svetskom ratu.

0
311

9. maj, Dan pobede nad fašizmom, obeležen je u Novom Sadu polaganjem venaca na Spomen groblju, kao i na Spomeniku novosadskog odreda u Čeneju. U znak sećanja na poginule sugrađane, vence su položili delegacije grada, Vojske Republike Srbije i SUBNOR-a.

“9. maj je svakako snažan simbol borbe i pobede nad nečovečanskim i neljudskim zločinačkim pokretima ponašanjima i svemu onome što je donelo veliko stradanje na prostoru Evrope, ali ne samo Evrope nego širom sveta. 9. maj je dan vere u bolje sutra, to je dan koji nam daje snagu da će dobro uvek pobediti zlo”, rekao je tom prilikom Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

 

“Danas smo ovde se okupili da se prisetimo svih boraca i žrtava koje su tokom narodnooslobodilačke borbe za oslobođenje nekadašnje Jugoslavije i u borbi protiv fašizma, što je bilo najveće zlo 20 veka dali svoje živote. Mi se trudimo da održimo sećanje na te borce i žrtve, civilne i vojne, koji su dali svoje živote i koji su gradili našu državu i današnju slobodu koju uživamo”, kazao je Milan Vukelić, predsednik SUBNOR-a.

9. maja 1945. godine Nemačka je potpisala kapitulaciju u II svetskom ratu, čime je okončan sukob u kome je nestalo oko 55 miliona ljudi.

Ovaj dan obeležava se kao Dan pobede, ali i kao Dan Evrope, od 9. maja 1950. koji se smatra danom početka stvaranja Evropske unije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.