Obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom

VIDEO K9: Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, položeni su venci na Spomen groblju, kao i na Spomeniku Novosadskog odreda na Čeneju.

0
204

Dan pobede nad fašizmom obeležen je u gradovima Srbije brojnim manifestacijama.

U Novom Sadu su tim povodom jutros položeni su venci i odata počast stradalima u II svetskom ratu na Spomen groblju, kao i na Spomeniku Novosadskog odreda na Čeneju. Vence su položile delegacije grada, SUBNOR-a, kao i Organizacije Rezervnih vojnih starešina Novog Sada i predstavnici Vojske Srbije.

“Čestitam svim sugrađanima, svim građanima Republike Srbije 9. maj, Dan pobede nad fašizmom, jedan od najveličanstvenijih datuma u celokupnoj istoriji čovečanstva. 9. maj označava pobedu dobra nad zlom, pobedu ljudskosti, pobedu pravih civilizacijskih vrednosti, pobedu ljubavi nad fašizmom, nacizmom, nad razaranjem, ubijanjem, nad progonima. 9. maj ’45. označava i označavao je prekretnicu celokupnog čovečanstva i danas u svetu u kojem živimo je tekovina velike pobede”, istakao je tom prilikom Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Drugi svetski rat na evropskim prostorima završen je 9. maja 1945. godine, potpisivanjem bezuslovne kapitulacije oružanih sila Trećeg rajha.

Drugi svetski rat je najveći i po obimu stradanja najtragičniji oružani sukob u istoriji čovečanstva. Samo na prostoru Jugoslavije tokom četiri ratne godine poginulo je milion i sedam stotina hiljada ljudi.

“Danas smo se okupili da se setimo svih onih koji su dali svoje živote u našim oslobodilačkim ratovima počev od 1912. do 1999. i naša sećanja na njih moraju da traju večno, ne smemo da ih zaboravimo nikada. Dan pobede nad fašizmom je nešto što moramo gajiti i negovati i za generacije što dolaze”, rekao je Milan Vukelić, predsednik GO SUBNOR-a.

U Novom Sadu je povodom 9. maja organizovan i marš Besmrtnog puka, od Keja žrtava Racije do Trga slobode.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.