Obeležen 9. maj – Dan pobede nad fašizmom

VIDEO K9: Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, jutros su položeni venci na Spomen groblju u Novom Sadu, a centralana ceremonija obeležavanja održana je u Beogradu.

0
14

Vence su jutros na Spomen groblju u Novom sadu povodom Dana pobede nad fašizmom, 9. maja 1945. godine, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu, položile delegacije grada, Južnobačkog upravnog okruga, Vojske Srbije i boračkih organizacija, Gradskog odbora SUBNOR-a i Organizacije rezervnih vojnih starešina.

“Danas se sećamo svih onih koji nisu dočekali taj 9. maj i koji su svoje živote založili da bismo mi danas živeli u slobodi, kao njihovi potomci. Sećamo se i svih preživelih, koji su se snažno borili i uspeli da okuse slobodu nakon svih muka i žrtava. Moramo odati priznanje i savezničkim armijama i zahvaliti svima koji su doprineli ovoj pobedi života nad smrću, dobra nad zlom, zajedno sa našim narodnooslobodilačkim pokretom. Tog dana, 9. maja 1945. godine, sloboda se kapitulacijom nacističke Nemačke promolila kroz tamne oblake Drugog svetskog rata i ukazala na bolje sutra”, rekao je Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada.

Ovaj datum istovremeno je i dan vere i nade, dan koji osnažuje, kazao je Đurić.

“Mi danas uživamo u slobodnoj zemlji, modernom Novom Sadu, koji je izrastao u snažan privredni, univerzitetski i kulturni centar, a za to prvenstveno treba da zahvalimo slavnim precima, oslobodiocima, junacima i svim generacijama pre nas – rekao je Đurić čestitavši građanima 9. maj – Dan pobede nad fašizmom i nacizmom”, dodao je gradonačelnik.

Predsednik gradskog Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije, Milovan Vujić, istakao je istorijsku važnost obeležavanja ovog događaja.

“U Drugom svetskom ratu stradao je veliki broj ljudi u Evropi a najviše nedužni civili. Ja kao predsednik SUBNORA- a, i kao potomak borca uz veliku podršku Grada trudiću se da i narednih godina obeležavamo ovaj datum u slavu svih boraca i onih koji su živote dali za našu slobodu i mir”, rekao je Milovan Vujić.

Centralna državna ceremonija povodom obeležavanja 79 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu u glavnom gradu Srbije počela je jutros polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Beograda. Događaj je počeo okupljanjem kod Vukovog spomenika, a nastavljen šetnjom “Besmrtnog puka” do groblja oslobodilaca Beograda. Venci su, u okviru događaja koji je organizovala ruska ambasada, položeni i na spomenik Crvenoarmejcu, kao i na Spomenik večne vatre.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuskovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat. Kapitulaciju je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, dok ke u ime Sovjetskog saveza potpisnik bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.


POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.