Obeležen 7. juli

VIDEO K9: Srbija danas obeležava Dan ustanka u II svetskom ratu. Tim povodom predstavnici Grada položili su vence na Spomen groblju u Novom Sadu, a potom i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu u Čeneju.

618

Srbija i Novi Sad neguju i poštuju tekovine antifašističke borbe u Drugom svetrskom ratu, sve ono što su naši preci dali i žrtvovali, kako bismo mi danas uživali u plodovima slobode i napretka, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević nakon polaganja cveća na spomen obeležje.

“Novi Sad nikada neće prestati da baštini, da neguje i odaje počast svima onima koji su učestvovali u antifašističkoj borbi, tako da i danas obeležavanje, odnosno polaganje venaca u procesu obeležavanja 7. jula i ustanka u Srbiji je nešto što je sasvim prirodno. S druge strane ja moram da napomenem da pored te slavne antifašističke borbe, mi imamo i jednu negativnu konotaciju, tokom Drugog svetskog rata, nesumnjivo građanski ili bratoubilački rat u našem narodu i taj aspekt je nešto što opterećuje do dana današnjeg”, naveo je Vučević.

Vence su položili i predstavnici Vojske Srbije, Gradskog odbora Saveza udruženja boraca NOR-a i organizacije Rezervnih starešina Novog Sada.

“Vojska Srbije kao jedan od stubova društva, neguje tradicije svih ratova koji su bili na ovim prostorima. Sreća je svakako da je naša država, kako god se ona zvala u prošlosti, uvek bila na strani onih koji su se borili protiv zla. I dan danas Vojska Srbije razvija sposobnosti, kako bi pre svega odvratila one koji imaju zle namere prema našoj zemlji i našem narodu, a ukoliko bude bilo potrebno, svakako da ima sposobnosti da adekvatno odgovori na sve pretnje koje budu ugrožavale bezbednost”, rekao je tom prilikom brigadni general Željko Petrović.

Dan ustanka je sećanje na godišnjicu oružane akcije Rađevačke partizanske čete Valjevskog partizanskog odreda, kada je kod Krupnja u Beloj crkvi, Žikica Jovanović Španac na seoskom vašaru ubio dva žandarma.

Dan ustanka naroda Srbije bio je državni praznik u Socijalističkoj Republici Srbiji i Republici Srbiji, od 1945. do 2001. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.