Obeležavanje tragičnih godišnjica

VIDEO K9: Novi Sad danas je obeležio dve tragične godišnjice. Sedam godina od stradanja šestoro mladih u požaru u diskoteci Kontrast i dve decenije od rušenja Varadinskog mosta u NATO bombardovanju i pogibije sugrađanina Olega Nasova.

0
271

Polaganjem venaca i cveća ispred nekadašnje diskoteke Kontrast, obeležena je sedma godina od stradanja šestoro mladih u požaru koji je izbio zbog neispravnih električnih instalacija u tom objektu koji je imao samo jedan izlaz.

Živote su izgubili Marina Aničić (25), Marko Pavlović (29), Zoran Ignjatović (28), Renato Vuković (21), Milena Dalmacija (26) i Tamara Miladinović (25).

U suđenjima koja su usledila nakon tragedije u Kontrastu osuđeni su na 5 do 9 godina zatvora vlasnik diskoteke Alojz Ganić, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković i električar Miroslav Papuga. Ganiću je pušten na slobodu nakon izdržane dve trećine kazne.

Postupci su vođeni i protiv trojice inspektora protivpožarne zaštite, načelnice Turističke inspekcije i građevinskog inspektora koji su na kraju oslobođeni optužbi za zloupotrebu službenog položaja.

Ogorčeni roditelji bezuspešno su godinama prikupljali dokaze i na kraju rešili da podignu krivične protiv tužilaca.

Roditelji stradalih su pre nekoliko meseci Skupštini Vojvodine predali zahtev za podršku inicijativi za formiranje regulatornog tela za rad tužilaca i sudija, za koji iz Skupštine APV do sada nije bilo reakcija.

Polaganjem venaca na spomen obeležje Olegu Nasovu, porodica i predstavnici grada na čelu sa gradonačenikom, obeležili su 20 godina od njegove pogibije prilikom rušenja Varadinskog mosta. Nasov (29) je stradao dok je biciklom iz Petrovaradina išao na rano dežurstvo u Rafineriju.

Most su bombardovale NATO snage 1. aprila 1999. dodine, a do kraja tog meseca Novi Sad je ostao bez još dva mosta i svih prelaza preko Dunava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.