Sećanje na žrtve holokausta

Komemorativni skupovi u znak sećanja na žrtve holokausta održavaju se danas kod nas i u svetu. 27. januar proglašen je za Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2005. godine.

445

Tokom ovog najstrašnijeg zločina u istoriji čovečanstva, kako se procenjuje, stradalo je šest miliona Jevreja, a u samom Aušvicu više od milion i sto hiljada ljudi.

Dan sećanja na žrtve holokausta važno je obeležavati kako bi se znalo šta se ne sme raditi, ali i kakve su posledice, rekao je 93-ogodišnji Aleksandar Lebl, počasni član Izvršnog odbora Saveza jevrejskih opština Srbije.

Cveće na spomenik žrtavama holokausta na Jevrejskom groblju položili su predstavnici Skupštine Grada Novog Sada. Novi Sad se seća žrtava koje su pale u ovom gradu i stradanja Jevreja Srba i Roma od strane nacističke ideologije, podsetio je predsednik gradske Skupštine.

Holokaust je najsramnija i najgnusnija pojava u celokupnoj ljudskoj istoriji i Srbija nikada neće zaboraviti zločine nad svojim i prijateljskim jevrejskim narodom, izjavio je Tomislav Nikolić na komemorativnoj ceremoniji odavanja počasti povodom obeležavanja 27. januara.

Predsednik, koji je uz vojne i državne počasti položio venac na Starom sajmištu u Beogradu, podsetio je i da je pre Drugog svetskog rata samo u Srbiji živelo oko 35.000 Jevreja, da su za vreme okupacije prolazili kroz diskriminaciju, obespravljenje i pljačke do krajnjeg cilja – masovnog uništenja. Nikolić je podsetio da se ove godine obeležava i značajan zajednički jubilej – 70 godina od pobede nad fašizmom. Tako je, dodao je predsednik, na teritoriji cele Kraljevine Jugoslavije ubijeno više od 67.000 Jevreja i 650.000 Srba.

70. godišnjica oslobođenja nacističkog logora Aušvic-Birkenau, obeležava se danas u Poljskoj. Glavni program komemoracije na koji je pozvano oko 300 preživelih logoraša i delegacije 43 države je ispred Zida mrtvih u samom logoru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.