Obeležavanje jevrejskih praznika u Novom Sadu

VIDEO K9: Iako jevrejska zajednica u Novom sadu nema rabina niti izražen verski život, trudi se da sačuva sve običaje i pažljivo obeležava svaki praznik, rekao je u našem Otvorenom ekranu predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark.

0
46

Naseljavanje Jevreja u većem broju u Novi Sad počelo je krajem 17. veka. Prema popisu iz 1940. godine bilo ih je između 4.300 i 4.500 u našem gradu u kojem je tada živelo oko 60.000 stanovnika.

Posledica Holokausta je da Novi Sad danas ima oko 400.000 stanovnika i oko svega 650 Jevreja koji žive u zajednici koja nema ni svog rabina, ali koja, uprkos tome, sa pažnjom priprema i obeležava svaki svoj praznik.

U petak je počelo obeležavanje jevrejske Nove godine, Roš Hašane, koja će trajati do Jom Kipura. To su dva, možda i najzanimljivija Jevrejska praznika, rekao je predsednik Jevrejske opštine Novi Sad.

Na Jom Kipur, dan pomirenja, Bog bi trebao da, one koji su ispravili svoje greške tokom tih “deset dana kajanja”, nagradi time što će ih upisati u Knjigu dobra.

Jom Kipur je i najveći praznik, vrhunac verskog života Jevreja kada najveći broj njih i dolazi u Sinagogu, kazao je Štark. Krajem ovog meseca biće obeležen još jedan značajan praznik jevrejskog naroda.

Krajem godine, 25. Kisleva po jevrejskom kalendaru, je proslava praznika svetlosti, Hanuke, za koju je vezan običaj vezan paljenja sveća na  osmokrakom svećnjaku.

Pred hrišćanski Uskrs pada Pesah, praznik kojim se obeležava izlazak Jevreja iz Egipta i njihovo lutanje pustinjom 40 godina, za koji je takođe vezan post i koji je još jedan posdetnik na dugu, mukotrpnu i bogatu istoriju ovog naroda. Z

a razliku od Sefarda, koji su Evropu naseljavali nakon progona iz Španije i Portugala, novosadski Jevreji većinom su Aškenazi poreklom iz Moravske oblasti, graničnog područja Nemačke i severne Češke, naveo je Štark i naglasio da se Jevrejska opština Novi Sad trudi da neguje i jednu i drugu kulturu jer svaka od njih ima svoje osobenosti i lepotu koje vredi čuvati od zaborava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.