Obeležavanje druge godišnjice od nemira u Turskoj i u Novom Sadu

VIDEO K9: Turska će različitim manifestacijama u četiri grada u Srbiji obeležiti drugu godišnjicu neuspelog državnog udara u toj zemlji, pokušanog u noći između 15. i 16. jula pre dve godine, najavio je turski ambasador u Beogradu Tanžu Bilgič. U Novom sadu će tim povodom sutra biti otvorena izložba u Klubu Tribina mladih u Kulturnom centru.

213

Izložbu fotografija pod nazivom “15. jul, Dan demokratije i nacionalnog jedinstva”, na kojima su zabeleženi događaji iz te dramatične noći, sutra uveče će u Klubu Tribina mladih otvoriti ambasador Turske u Beogradu Tanžu Bilgič, a događaju će prisustvovati i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Ovu izložbu će Novosađani moći da pogledaju do 16. jula.

U Sjenici će u petak, 13. jula, biti posađeno drveće u spomen na “šehide (heroje) 15. jula”, u Novom Pazaru istog dana biće održana komemoracija u saradnji sa Kulturnim centrom “Junus Emre” i Bošnjačkim nacionalnim vijećem, a u subotu, 14. jula, u Beogradu će biti održana dečija trka na Kalemegdanu pod sloganom “Pedale se vrte za prijateljstvo i demokratiju”.

“Turski narod je bio jedinstven i sa velikom hrabrošću se suprotstavio pučistima, osujetio je pokušaj državnog udara od strane članova terorističke organizacije Fetulaha Gulena, koji su bili infiltrirani u oružane snage i druge javne ustanove”, rekao je ambasador Bilgič najavljujući aktivnosti povodom obeležavanje godišnjice u Srbiji.

Govoreći o borbi protiv organizacije FETO u Turskoj, ambasador je rekao da se u poslednje vreme uvećava procenat oficira – članova FETO-a, koji u svojim svedočenjima priznaju i time dokazuju da je pokušaj državnog udara 15. jula sproveden na osnovu instrukcija prenetih od strane civilnih elemenata FETO-a.

Navodeći da je većina prikrivenih FETO članova unutar oružanih snaga u Turskoj uhvaćena, Bilgič je istakao da je veći procenat FETO očišćen iz državnih institucija.

Zahvaljujući Srbiji na tome što je, kako kaže, odmah nakon državnog udara stala uz turski narod i demokratiju, Bilgič je ukazao da je nakon pokušaja puča i inostrana javnost počela da shvata da FETO nije društveni pokret koji se bavi obrazovanjem i humanitarnim radom.

Pokušaj državnog udara u Turskoj desio se 15. i 16. jula 2016. godine, a državni udar je pokušao da izvede pobunjeni deo turske vojske koji je bio protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. U sukobima između pučista i vojske odane vlastima u Turskoj, prema rečima ambasadora, poginulo je 290 ljudi, a više od 2.000 je povređeno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.