Obeležavanje Dana osoba sa Daun sindromom u utorak u “Eđšegu”

Svetski dan osoba sa Daun sindromom biće obeležen u utorak, 21. marta u Kulturnoj stanici Eđšeg izložbom fotografija "Nadahnuća iz stvarnosti".

0
51

Program organizuje Udruženje za podršku osobama sa Daun sindromom Novi Sad. 

Fotografije predstavljaju rekreaciju umetničkih dela na kojima su članovi Udruženja u ulozi modela. Pored izložbe, u saradnji sa studentima defektologije, organizovaće prikaz radionica kako se na zanimljiv način može učiti o umetnosti, a posetioci će imati priliku da ih članovi Udruženja maskiraju i fotografišu kao modele sa poznatih umetničkih dela. 

Program će se odvijati od 18 do 20 časova. 

Svetski dan osoba sa Daun sindromom naziva se još i Dan različitih čarapa, jer se ovog dana građani širom sveta pozivaju da obuvanjem različitih čarapa pokažu svoju različitost i tako pruže podršku osobama sa Daun sindromom. Dan osoba sa Daun sindromom prvi put je obeležen 2006. godine u velikom broju zemalja, a Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2012. godine 21. mart proglasila za Svetski dan osoba sa Daun sindromom. Cilj njegovog obeležavanja je da se informiše javnost o Daun sindromu. Za dan njegovog obeležavanja simbolično je izabran 21. mart, jer je u osnovi Daun sindroma prisutnost tri hromozoma na 21. hromozomskom paru.

Ovogodišnja tema Svetskog dana osoba sa Daun sindromom “Sa nama, ne za nas!” naglašava da osobe sa invaliditetom imaju pravo na pravičan tretman i iste mogućnosti kao i svi ostali, radeći SA drugima da poboljšaju svoje živote.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.