Obeležavanje 80. godina od novosadske racije

VIDEO K9: U nedelju će, kod spomenika "Porodica" na keju, biti obeleženo 80 godina od Novosadske racije u kojoj je živote izgubilo više od 1.200 sugrađana. U Gradskoj kući danas je predstavljen program kojim će ovaj događaj biti obeležen.

0
52

U nedelju, 23. januara u podne, na Keju žrtava racije kod spomenika Porodica biće obeleženo 80 godina od Novosadske racije, masovne likvidacije Srba, Jevreja i Roma u januaru 1942. godina koju su počinili mađarki fašisti na području tada okupirane Bačke.

Prema rečima protojereja Vladana Simića, pripremljeni program koji bi istakao važnost ovog jubileja morao je biti otkazan zbog epidemiološke situacije, pa pomen žrtvama neće služiti patrijarh srpski Porfirije koji je pozitivan na kovid-19.

Simić je izrazio nadu da će u narednom periodu biti u prilici da organizuju svečanu akademiju posvećenu ovom tužnom jubileju kao i promociju spomenice povodom 80. godišnjice pogroma u Bačkoj, koja je takođe otkazana zbog epidemiološke situacije.

Program obeležavanja Novosadske racije, kao i svake godine započeće obraćanjem gradonačelnika Novog Sada, a nakon toga će uslediti pomeni sveštenika Srpske pravoslavne crkve i Jevrejske zajednice, koji će služiti vrhovni rabin Srbije, Isak Asiel. U okviru programa prigodne kompozicije izvešće Hor Jevrejske opštine „Hašira“, Hor Saborne crkve „Sveti Georgije“ i Crkveni hor pri Uspenskom hramu „Antifon“.

Predviđeno je i polaganje venaca na spomenik „Porodica“, kao i spuštanje venca u Dunav sa broda Rečne flotile Vojske Srbije. Nakon toga građani će moći da upale sveće i polože cveće kod spomenika. Pomen žrtvama Novosadske racije kod spomen-ploče na Novosadskoj plaži ”Štrand” biće održan istog dana u 13,15 časova. Podsetimo, zbog obeležavnja 80 godina Novosadske racije, u nedelju će od 7 do 16 časova na Keju žrtava racije biti zabranjen saobraćaj.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.