Obeležavanje 75 godina od Novosadske racije

Povodom 75 godina od Novosadske racije, danas će kod Spomenika žrtvama racije na Keju biti organizovana komemoracija.

0
362

U pomenu nastradalima učestvovaće patrijarh Irinej i drugi episkopi SPC-a i sveštenici. U ime Jevrejske zajednice Srbije molitveni pomen održaće vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, najavljeno je na sajtu Eparhije Bačke.

Večeras u 20 časova u Srpskom narodnom pozorištu biće održana Svečana akademija “Deca besmrtnosti”.

Okupljenima će se obratiti gradonačelnik Miloš Vučević, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh Irinej će održati pomen u ime SPC-a, dok će u ime Jevrejske zajednice pomen održati vrhovni rabin Isak Asiel. Tom prilikom nastupiće i hor Jevrejske opštine “Hašira”, hor Saborne crkve “Sveti Georgije” i orkestar Garde Vojske Srbije.

Komemoraciji će prisustvovati i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, predstavnici Vlade Vojvodine, Grada, Matice romske, kao i predstavnici potomaka žrtava Novosadske racije.

Po završetku programa građani će biti pozvani da prisustvuju pomenu kod spomen-ploče na Štrandu. Ceo program počeće u podne.

Novosadska racija se odigrala od 21. do 23. januara 1942. godine u sklopu šire akcije fašističke Mađarske, kada je širom Bačke masovno ubijano lokalno stanovništvo, pretežno Srbi i Jevreji. Tokom tri dana u Novom Sadu je ubijeno preko 1.200 građana, uglavnom Jevreja, a među žrtvama je bilo i Srba, Roma i pripadnika drugih nacija koji su bili simpatizeri ili pripadnici NOB-a.

Nakon rata odgovorni za ovaj zločin su uhvaćeni i nakon suđenja u Novom Sadu većina je osuđena na smrt. Ipak, neki niži oficiri žandarmerije i vojske uspeli su da se izvuku, poput Šandora Kepira koji je pre nekoliko godina posle višegodišnjeg pritiska izveden pred sud u Budimpešti, ali je oslobođen i umro je ubrzo nakon toga.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.