OBELEŽAVANJE 208. GODIŠNJICE BOJA NA IVANKOVCU

672

Na lokalitetu Šančevi na Ivankovcu kod Ćuprije u nedelju, 18. avgusta biće obeležena 208. godišnjica boja na Ivankovcu, najavio je danas vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Državnu ceremoniju predvodiće državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Negovan Stanković, a kraj spomenika Milenku Stojkoviću na Ivankovcu biće položeni lovorovi venci i odate državne i vojne počasti.

Vence će položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Ćuprija, kao i nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Boj na Ivankovcu, koji se odigrao 18. avgusta 1805. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Karađorđevih ustanika, predvođenih Milenkom Stojkovićem, u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka.

To je, istovremeno, i blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.

Ostvarivši pobedu u znamenitom boju na Ivankovcu srpski ustanici pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije tokom čitava dva naredna stoleća, navedeno je u saopštenju.

Organizator državne ceremonije je Vlada – Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, prenosi “Politika”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.