Obavezno registrovati plovne objekte

VIDEO K9: Plovni objekti koji se nalaze na Dunavu u Novom Sadu u većini slučajeva su registrovani, kaže za Kanal 9 predsednik Udruženja profesionalnih lađara Srbije Branisalv Vajda, za razliku od Beograda gde je situacija dosta kompleksnija. Svi objekti na vodi kontrolisani su od strane inskecije plovidbe, a u Udruženju apeluju na vlasnike da registruju splavove i čamce, kako ne bi došli u neprijatnu situaciju da budu kažnjeni zbog toga.

0
2535

Za izdavanje dozvola za splavove i čamce nadležna je Kapetanija pristaništa Novi Sad. Izdavanje dozvola za splavove i čamce koji su na rekama u Novom Sadu ide poprilično dobro, kažu u Udruženju profesionalnih lađara Srbije.

“Čamac je svaki objekat do 15 metara dužine i 3 metra širine, Tu spadaju i splavovi, takozvane kućice na vodi, kojih kod nas i neam toliko, uglavnom su one na dunavcima, nema ih na otvorenom Dunavu, kao, recimo, što ima u Beogradu veliki broj na Savi, ko god je bio u Beogradu zna o čemu pričamo. Tu spadaju i svi ovi drugi manji objekti tipa kajaka, malih čamaca, ribarskih čamaca i tako dalje”, naveo je Vajda.

Da bi svaki od ovih objekata bio registrovan, odnosno, da bi mogao da dobije upotrebnu dozvolu, vlasnik objekta mora da ima vlasnički list, sa kojim treba da dođe u Kapetaniju pristaništa i da prijavi svoj objekat, kao i uređaja tj. motora koji će da pokreće objekat. Za registraciju je potrebno platiti i određene takse, kaže Vajda, dodajući da je procedura ubrzana i da se ne čeka dugo.

“I ako je u pitanju splav, Kapetanija daje dozvolu gde on može da se postavlja, da li on uopšte sme da stoji na toj nekoj lokaciji na kojoj bi vlasnik želeo. Imali smo i primere da su neki splavovi sklanjani u poslednjih desetak 15 godina, da su bili postavljani bez dozvole od inspekcije plovidbe, pa su onda posle izvesnog vremena i uklonjeni”, rekao je Vajda.

Registraciju je poterbno obaviti jednom godišnje, a kako kaže Vajda, u Novom Sadu situacija je nešto bolja u odnosu na druge gradove.

“Znam da naša inspekcija plovidbe i to sam više puta video svojim očima da idu, pošto na žalisot nisam video da imaju čamac kojim vrše inspekciju, ali sam ih video više puta da obilaze klubove tu gde god su objekti izvučeni na obalu i, naravno, savetuju i vlasnike klubova i ostale i pokreću naravno i prekršajne prijave protiv nesavesnih vlasnika”, kazao je Vajda.

Bezbednost plovidbe je na prvom mestu, kaže Vajda, napominjujući da vlasnici, osim što treba da registruju svoja vozila, treba i da vode računa da ona zaista budu ispravna. Osim toga, potrebno je i da objekti budu propisno obleženi, posebno u noćnoj plovidbi, ali i u stajanju.

On kaže i da Novi Sad nema način da ukloni objekte koji su nepropisno postavljeni ili neregistrovani, ali da to ne treba da bude opravdanje za vlasnike da ne vode računa o objektima na vodi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.