Obavezno poštovanje kućnog reda

Dok neke zgrade imaju potrire, u brojnim drugim širom zemlje kućni red ne postoji, ulazi i hodnici nisu uređeni, a stanari su naselili i hodnike ispred svojih vrata. Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, koji je na snagu stupio početkom 2017. godine, trebalo bi konačno da uvede red u zgrade.

0
817

Prema novom zakonu, skupština stanara moraće da se registruje kao stambena zajednica, čime će steći status pravnog lica na čijem će čelu biti upravnik ili profesionalni upravnik, sa obavezama sprovođenja zakona i uvođenja reda u zgrade.

Onaj osnovni red koji stanari često ne poštuju, a mnogi nisu ni upoznati sa istim, jeste kućni red.

“Kućni red kada se donese, mora da bude uokviren, da stoji na takvom vidnom mestu da svi stanari mogu da ga pročitaju i da vide. Obavezno je da se svi pridržavaju kućnog reda. U kućnom redu je bitno kada se zaključava zgrada, da li zgrada ima video-nadzor, da li ima interfon, kakav je prilaz zgradi, koje se prostorije koriste u zgradi. Postoje recimo u nekim zgradama zajedničko sklonište, zajedničke biciklane, zajedničke prostorije gde se recimo održava sastanak stambene zajednice, odnosno skupštine stanara”, pojasnila je Jelena Ristović, tehnički direktor u preduzeću za održavanje zgrada.

Svi stanari obavezni su da poštuju tačke kućnog reda, jer pre sega, sopstvena bezbednost i ugodno stanovanje svima je u interesu.

“Jako je važno, jer u zgradama ima puno vrednih stvari, koje svaka zgrada po zakonu mora da ima, kao što je protivpožarna zaštita, protivpožarni aparati, hidrantska creva, pravila zaštite od požara, plan evakuacije i tako dalje. To su sve stvari koje zgrada mora da ima po zakonu, u suprotnom će stambena zajednica sa predsednikom biti kažnjena u skladu sa zakonom. Moraju da se, jednostavno, vode time da imaju sve po zakonu kako treba i jako je važno da se poštuje kućni red, zato što, ako zgrada nije dovoljno obezbeđena, te stvari nestaju”, istakla je Ristović.

Veliku ulogu u održavanju zgrada imaju službe za održavanje, koje u slučaju određenih problema zbog nepoštovanjem kućnog reda, mogu da pomognu u tehničkom obezbeđenju inventara u zgradama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.