Obavezni prsluci i za bicikliste?

VIDEO K9: Ministarstvo unutrašnjih poslova predložilo je da unutar izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja bude i obaveza svih biciklista da nose prsluke tokom noćne vožnje i u uslovima smanjene vidljivosti. Novosadska biciklistička inicijativa protivi se ovakvom predlogu.

373

Predlog MUP-a da biciklisti nose reflektujuće prsluke tokom noćne vožnje ili vožnje u uslovima smanjene vidljivosti naišao je na oštro negodovanje od strane biciklističćkih udruženja, među kojima je i Novosadska biciklistička inicijativa.

Kako navode u ovom udruženju, njihov je stav da ovakva izmena nije potrebna, a takav je stav i Evropske biciklističke federacije.

“Obrazloženje je vrlo jednostavno – znači, bitna je osvetljenost bicikliste, da koristimo katadioptere na biciklima. Dok ono što je pokazano u svetu, tamo gde je ova mera uvođena, jeste da se broj biciklista smanjio, a samim tim i senzibilitet vozača za prisustvo biciklista u saobraćaju i onda kada vozač ‘naleti’ na biciklistu i kada kaže ono ‘nisam očekivao’, e tu je taj problem koji mi pokušavamo zaista da u najvećoj meri sprečimo”, istakao je Marko Trifković iz Novosadske biciklističke inicijative.

Kako ocenjuje, takva obaveza se ne primenjuje skoro nigde u Evropi i neće doprineti bezbednosti biciklista, već će ih dodatno pretvoriti u žrtve i usporiti razvoj biciklističkog saobraćaja u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.