Obavezan test na trihinelozu, prevencija protiv zaraze

VIDEO K9: Decembar je na ovim našim prostorima tradicionalno vreme slava i svinjokolja, kao i pojačanog opreza zbog trihineloze. Pregled mesa je obavezan i najbolja prevencija protiv ove bolesti, kažu u JKP Zoohigijena i veterina.

0
654

Trihineloza je parazitarna bolest koju uzrokuje unosa sirovog ili nedovoljno pečenog mesa zaraženog larvama trihinele.

Prisustvo trihineloze potvrđeno je pre nekoliko dana kod uzoraka nekoliko svinja u okolini Jagodine, a u Novom Sadu je za sada nema, saznajemo u Zoohigijeni i veterini.

“Bez obzira da li se radi o privatnom sektoru gde se sadrži mali broj svinja ili se radi o velikim farmam, odnosno velikim klanicama industrijama mesa svuda se mora pribeći pregledu mesa na prisustvo larvi trihinele spiralis odnosno pregledati meso na trihinolozu, kako se kod nas u narodu kaže”, naveo je Aleksandar Bursać, direktor JKP Zoohigijena i veterina.

Trihinela je parazit koji, osim u svinjama, može da egzistira i u čitavom nizu drugih organizama. Posebnog leka protiv ovog parazita nema, ali se može držati pod kontrolom terapijama.

Kod svinje se ni po čemu ne može prepoznati da je zaražena, dok su simptomi obolenja kod ljudi, između ostalog, visoka temperatura, mučnina, nadutost, umereni bolovi u stomaku.

“Jedino što vas obezbeđuje da do zaraze ne dođe jeste pregled mesa na trihinelozu kod ovlašćene veterinarske ustanove bilo da je to ambulanta ili veterinar koji radi u okviru ovlašćene idustrije mesa. Dakle ukoliko u privatnom sektoru koljete svinje neophodno je otići u prvu veterinarsku stanicu gde možete da pregledate meso. Pregled se vrši isključivo metodom kompresije”, rekao je Bursać.

Uzročnike trihineloze moguće je uništiti pravilnom termičkom obradom mesa, a najsigurniji način da pojedete nezaraženo meso je njegova analiza koja u veterinarskim stanicama košta od 500 do 1.500 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.