OBAMA I KAMERON: SIRIJA UPOTREBILA HEMIJSKO ORUŽJE

633

Američki predsednik Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron nemaju nikakvu sumnju da je režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada upotrebio hemijsko oružje protiv svog naroda, saopštila je danas britanska vlada.

Oba lidera složila su se da sve dostupne informacije potvrđuju da se dogodio napad hemijskim oružjem i naglašavaju da čak i iranski predsednik i sirijski režim to priznaju”, saopšteno je iz Dauning strita 10, posle sinoćnjeg telefonskog razgovora Obame i Kamerona.

– Oni smatraju da nema nikakve sumnje da je (za napad) odgovoran režim predsednika Bašara al-Asada, navedeno je u saopštenju.

– Premijer je potvrdio da vlada još nije donela odluku o tome kakav će odgovor konkretno odabrati, ali će on biti legalan i svojstven za napad hemijskim oružjem”, navedeno je u saopštenju Kameronovog kabineta iz koga je dan ranije saopšteno da Britanija razmatra “proporcionalan” odgovor prema sirijskom režimu.

Kaže se i da dokazi jasno ukazuju da su Asadove snage izvele hemijski napad u predgrađu Damaska prošle sedmice, u kome je, kako tvrdi sirijska opozicija, ubijeno na stotine ljudi, piše Blic.

– Režimske snage su u to vreme izvodile vojnu operaciju kojom bi od pobunjenika povratile kontrolu nad tom oblašću i ne postoje dokazi da je opozicija sposobna da izvede takav napad hemijskim oružjem, navedeno je u saopštenju britanske vlade koje prenosi AFP.

Poslednji telefonski razgovor sa Obamom, kako se ističe, bio je prilika da “britanski premijer sazna najnovija gledišta Sjedinjenih Država po ovom pitanju i iznese opcije koje vlada razmatra”.

Kameron će danas predsedavati sednici britanskog Saveta za nacionalnu bezbednost na kome će biti razgovarano o Siriji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.