Oaza mira – Edukativni kamp u Čeneju

VIDEO K9: Skoro deceniju i po u Čeneju uspešno radi Edukativni kamp Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović", koje srednjoškolcima ove ustanove pomaže da kroz praksu savladaju veštine koje će im omogućiti što samostalniji život u našem društvu.

0
744

ŠOSO “Milan Petrović” pod ovim imenom od 60-ih godina prošklog veka uspešno radi na edukaciji i rehabilitaciji dece sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom, od njihovog rođenja do uključivanja u društvenu zajednicu.

Praktična znanja srednjoškolci ove škole stiču u edukativnom kampu u Čeneju,
koji je prava oaza mira kako za korisnike, tako i za zaposlene, ali i posetioce kampa.

“Osnovna funkcija je da je namenjen za odvijanje praktične nastave za učenike
srednje škole smera Cvećar vrtlar, a druga osnovna namena je odvijanje rada radionica Dnevnog boravka škole Milan Petrović sa korisnicima u dve radionice. Radionica za proizvodnju gljiva i radionica za proizvodnju cveća i povrća”, istakao je Aleksa Ajdžanović, koordinator kampa u Čeneju.

Korisnika ovde trenutno ima 18 i to su, prema rečima koordinatora kampa, najčešće bivši đaci ove škole koji se po završenoj srednjoj školi opredeljuju za dnevni boravak, a koji se u
Čenej dolaze prema svojim afinitetima i nakon procene stručnih školskih radnika.

Sam edukativni kamp izgrađen je na mestu stare čenejske osnovne škole, a u ovu funkciju
stavljen je pre 14 godina.

“2002. godine Gradska uprava i mesna zajednica su ustupili na korišćenje našoj
školi ovaj objekat. Tri godine je trajalo renoviranje, pošto je bio u dosta lošem stanju, tako da od 2005. godine je objekat aktivan, sa tom osnovnom namenom, kao što sam rekao, za odvijanje prakse i za odvijanje rada dve radionice dnevnog boravka”, naveo je Ajdžanović.

U dnevnom boravku kampa rade stručnjaci, defektolozi, psiholozi, logopedi, a u svakoj
radionici s korisnicima rade instruktori, što omogućava kvalitetno odvijanje brojnih
programskih aktivnosti koje korisnici redovno posećuju.

“Značaj Edukativnog kampa za sam ekorisnike je izuzetno veliki, pošto se ovde odvijaju razne aktivnosti kroz koje naši korisnici usvajaju nova znanja, pre svega, znači, same aktivnosti u okviru radionica, zatim brojne posete raznih gostiju”, kazao je Ajdžanović.

Jačanje samopouzdanja i rad na samostalnosti i inkluziji u društvo osnovne su vrednosti
koje ovaj kamp pruža svojim korisnicima.

Cveće, povrće i začinsko bilje koje mladi u ovom kapu marljivo gaje s pažnjom i ljubavlju dokaz su da je savladavanje životnih veština moguće bez obzira na psihofizička ograničenja koja život sa sobom ponekad nosi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.