OASIS – jačanje regionalnog turizma

VIDEO K9: Na konferenciji u Novom sadu predstavljen je projekat prekogranične saradnje čija bi realizacija trebala da unapredi turističke potencijale Kanjiže i mađarskog Kišteleka. Projekat pod nazivom OASIS odobren je za finansiranje u okviru Interreg - IPA programa.

435

Projekat OASIS za koji je iz EU izdvojen budžet od skoro 500 hiljada evra, trenutno je u fazi potpisivanja ugovora, a za cilj ima razvoj zdravstvenog, omladinskog i sportskog turizma na području dveju opština, Kanjiže i Kišteleka.

“Imamo banju od 100 godina, ali jednostavno ne možemo da živimo od toga, da imamo jedan rehabilitacioni centar. Znači, moramo nešto novo da ponudimo gostima koji potencijalno dolaze u našu opštinu. Zato smo počeli da razvijamo obalu Tise, zajedno sa bazenom pored Tise, a sa druge strane počeli smo ozbiljnije da se bavimo seoskim turizmom i velnesom i nadam se da će se ti rezultati videti već sledeće godine”, rekao je Robert Fejstamer, predsednik Opštine Kanjiža.

Za Kanjižu će ovaj projekat, kako je rekao značiti i i revitalizaciju postojećih sportskih objekata, izgradnju višenamenskih sportskih terena, kao i organizaciju letnjeg kampa za učenike iz 16 srednjih škola u Vojvodini.

Sa druge strane, u mađarskoj opštini Kištelek biće izgrađen centar za savetovanje o zdravlju sa medicinskim tretmanima.

“Ono što je zajedničko, to su zajednički turistički sadržaji i povezivanje svih tih sadržaja u tom regionu, u tom cilju će se sačiniti i jedna mobilna aplikacija i jedan veb sajt gde će se sve to izložiti”, NAVEO JE Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar.

Njilaš je dodao da je projekat značajan jer promoviše kulturu i turizam u Dunavskom regionu i na taj način utiče na razvoj privrede u tim oblastima.

On je dodao i da će u narednoj godini aktivnosti Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice biti usmerene na organizaciju kampa sa ciljem unapređivanja međuetničke tolerancije među mladima, koji će biti finansiran iz IPA fondova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.