O zdravlju u subotu na Štrandu

VIDEO K9: U subotu će na gradskoj plaži Štrand biti obeležen Svetski dan borbe protiv ankiloznog spondilitisa, gde će na pitanja zainteresovanih odgovarati specijalista za ovu reumatsku bolest.

0
35

Kako bi informisali i edukovali građane o bolesti koja u velikoj meri utiče na svakodnevni život pacijenata, Udruženje za obolele od reumatskih bolesti obeležiće Svetski dan borbe protiv ankiloznog spondilitisa u subotu u 11 časova na gradskoj plaži Štrand.

O važnosti rane dijagnostike, značaju lečenja i blagovremenom prepoznavanju tegoba i simptoma, govoriće profesorka doktorka Ksenija Bošković, v.d. direktorke Specijalne bolnice za reumatske bolesti Novi Sad. 

Ankilozni spondilitis je reumatska zapaljenska bolest kičme i karlice, koja ukoliko se ne leči na vreme, dovodi do okoštavanja kičme, tako da neki delovi kičmenog stuba ostaju u fiksnom, nepokretnom položaju.

Pacijenti simptome poput bola u leđima i ukočenosti pripisuju mehaničkim oštećenjima i lekarima odlaze tek kada bol postane nepodnošljiv, što je razlog za činjenicu da do konačne dijagnoze ankilozirajućeg spondilitisa prođe i više od sedam godina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.